Mainos

Solana: Kosovo-neuvottelujen aloitusta voidaan lykätä

Serbia on pyytänyt ensi tiistaina alkaviksi suunniteltuja neuvotteluja lykättäviksi. YK:n erityisedustaja Martti Ahtisaari on suhtautunut lykkäykseen kielteisesti.

Kosovon asemaa koskevien neuvottelujen aloittamista on mahdollista lykätä, arvioi EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana tänään Pristinassa. Solanan mukaan noin viikon pituinen lykkäys voisi sopia EU:lle.

Serbia on pyytänyt lykkäämään ensi tiistaina alkaviksi suunniteltuja neuvotteluja ainakin kymmenellä päivällä. YK:n erityisedustaja Martti Ahtisaari on suhtautunut lykkäykseen kielteisesti.

Solana matkusti myöhemmin Serbiaan, minne oli tullut myös EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn. Mukana olivat niin ikään EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Saksan ja seuraavan puheenjohtajamaan Portugalin ulkoministerit Frank-Walter Steinmeier ja Manuel Lobo Antunes.

Serbian pääministeri Vojislav Kostunica sanoi tavattuaan EU:n edustajat, että Serbia ei ole muuttanut kielteistä kantaansa Ahtisaaren Kosovo-suunnitelmaan. Suunnitelma rikkoo Kostunican mukaan YK:n peruskirjaa, jossa taataan valtioiden alueellinen koskemattomuus.

Ahtisaari esitteli viime perjantaina Kosovo-suunnitelman, jonka arvellaan johtavan alueen itsenäistymiseen, vaikka suunnitelmassa ei puhuta itsenäistymisestä. Serbia katsoo Kosovon olevan erottamaton osa Serbiaa.

Jos Ahtisaaren tapaamista serbien ja albaanien kanssa siirretään, voisivat serbit Solanan mukaan kutsua koolle juuri valitun parlamentin ja antaa omalle Kosovo-ryhmälleen neuvotteluvaltuudet. Serbia on selittänyt, että neuvottelijoita ei voida lähettää tapaamiseen Ahtisaaren kanssa ilman uusia valtuuksia.

EU keskeytti viime keväänä ns. lähentymisneuvottelut Serbian kanssa, koska Serbia ei toimittanut sotarikoksista syytettyä serbikenraalia Ratko Mladicia YK:n sotarikostuomioistuimeen.

Rehn: Uusi hallitus, uusi alku

Lähentymisneuvottelut voivat alkaa uudelleen, jos Serbian uusi hallitus sitoutuu pikaisesti pidättämään sotarikoksista epäillyt, sanoi laajentumiskomissaari Rehn Belgradissa.

- On tärkeää, että uusi hallitus sitoutuu heti selkeästi pidättämään kaikki pakoilijat ja ryhtyy konkreettisiin toimiin, Rehn kertoi tavattuaan Serbian johtajia.

YK:n sotarikostuomioistuin asetti kenraali Mladicin poissaolevana syytteeseen Srebrenican tapahtumista 1995. Noin 8000 muslimimiestä murhattiin Srebrenicassa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.