Mainos

Solana: Kiinan asevientikiellon purku pysyy

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solanan mukaan EU aikoo edelleen poistaa Kiinan asevientikiellon. Solana kuitenkin myöntää, että tilanne on muuttunut monimutkaisemmaksi.

EU aikoo edelleen poistaa Kiinan asevientikiellon, vaikka päätös saattaakin viivästyä Kiinan huonojen Japanin- ja Taiwanin-suhteiden vuoksi. Asiasta kertoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

-EU:n päätös kiellon poistamisesta - joka on poliittinen eikä sotilaallinen päätös - pysyy ennallaan. Haluamme aloittaa uudelleen suhteemme kiinalaisten ystäviemme kanssa ilman pakotteita, Solana sanoi.

Solanan mukaan asia on kuitenkin muuttunut monimutkaisemmaksi sen jälkeen kun Kiinassa hyväksyttiin viime kuussa laki, joka mahdollistaa sotilaalliset toimet, jos Taiwan julistautuu itsenäiseksi. Maassa on viime aikoina ollut myös runsaasti japanilaisvastaisia mielenosoituksia.

-En tiedä, onko vientikiellon poistaminen kesäkuuhun mennessä mahdollista. Kiinan kaltaiselle maalle kysymys siitä, meneekö tähän kuusi kuukautta, kolme kuukautta vai päivä, ei ole keskeinen.

EU:ssa tehtiin joulukuussa päätös, jonka mukaan asevientikielto kumotaan tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.