Mainos

Solana kaipaa EU-keskustelua USA:n ohjuskilvestä

Venäjä vastustaa jyrkästi Yhdysvaltain hanketta sijoittaa ohjustorjuntajärjestelmänsä tutkia ja ohjuksia Euroopan maaperälle. Venäjän mukaan torjuntajärjestelmän osien sijoittaminen saattaa laukaista varustelukierteen.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kaipaa EU-laajuista keskustelua Yhdysvaltain Puolaan ja Tshekkiin suunnittelemasta ohjuspuolustusjärjestelmästä. Solanan mukaan ohjusjärjestelmän rakentaminen saattaa haitata EU:n ja Venäjän välisiä suhteita.

EU-parlamentissa Brysselissä puhuneen Solanan mukaan EU ei ole puolustusliitto, mutta sillä on yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

- Tämänhetkiset sopimukset antavat jäsenmaille turvallisuusasioissa suvereniteetin. Mutta jäsenmaiden suvereniteetin pitäisi olla yhteensopiva unionin yhteisten turvallisuusetujen kanssa, Solana sanoi.

Venäjä on vastustanut Yhdysvaltain hanketta sijoittaa ohjuskilpensä tutkia ja ohjuksia Euroopan maaperälle, sillä se on kokenut järjestelmän suuntautuvan Venäjää vastaan. Venäjän mukaan ohjusjärjestelmän rakentaminen saattaa laukaista kylmän sodan ajoista muistuttavan varustelukierteen.

Yhdysvaltain mukaan järjestelmällä on tarkoitus torjua Iranin ja Pohjois-Korean kaltaisten roistovaltioiden mahdollisesti ampumia ballistisia ohjuksia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ehdottanut, että ohjuspuolustusjärjestelmästä pitäisi keskustella puolustusliitto Naton piirissä.

Parlamentaarikot erimielisiä

Tshekin keskustaoikeistolainen hallitus päätti keskiviikkona aloittaa Yhdysvaltain kanssa neuvottelut ohjusjärjestelmään liittyvän tutka-aseman rakentamisesta Prahan lähelle. Ohjuspuolustusjärjestelmä herätti torstaina vilkkaan väittelyn EU-parlamentissa.

- Tämä ohjuspuolustusjärjestelmä ei ratkaise mitään ja se vie meidät vain uuteen varustelukilpaan, sosialistisen parlamenttiryhmän saksalainen puheenjohtaja Martin Schulz sanoi.

Itä-Euroopan maissa asiaa katsotaan eri näkökulmasta.

- Ohjuskilpi ei ole meille uhka. Uhka sen sijaan on joidenkin jäsenvaltioiden tapa omaksua Venäjän näkökanta asiaan, konservatiivinen puolalaisedustaja Konrad Szymanski sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.