Mainos

Solana ja Larijani jatkavat neuvotteluja aamulla

Viisi tuntia kestäneet neuvottelut eivät vielä tuoneet ratkaisua ydinkiistaan.

EU:n ja Iranin väliset neuvottelut Iranin yhdinohjelmasta jatkuvat jälleen aamulla.

Iranin pääneuvottelija Ali Larijani ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana keskustelivat eilen Berliinissa viisi tuntia etsien ratkaisua pitkittyneeseen kiistaan.

Solanan puhemies kuvaili keskusteluja erittäin tiiviiksi.

Neuvottelujen alkaessa eilen Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad vakuutti, että Iran ei luovu oikeuksistaan ydinteknologiaan.

- Tänään länsimaat haluavat meidän luopuvan ydinteknologiasta, mutta me sanomme ettemme koskaan luovu siitä, presidentti sanoi Teheranissa pidetyssä seminaarissa.

Berliinissä Solanan tehtävänä oli tunnustella, onko kiistaan löydettävissä diplomaattinen ratkaisu vai onko kysymys vietävä YK:n turvallisuusneuvoston ratkaistavaksi.

Länsimaat ovat tarjonneet Iranille joukon taloudellisia ja poliittisia kannustimia, jos Iran luopuu uraanin rikastamisesta. Länsimaat uskovat, että uraanin rikastaminen on osa Iranin ydinaseohjelmaa, minkä Iran on toistamiseen kiistänyt.

Tapaamisen alla iranilainen virkamies kiisti julkisuuteen tulleet tiedot siitä, että Iran olisi jo myöntynyt lopettamaan uraanin rikastuksen.

- Tämänkaltaiset tiedot luovat propagandailmapiirin, mikä ei ole omiaan helpottamaan ratkaisun syntymistä, sanoi Iranin atomienergiajärjestön varajohtaja Mohammad Saeedi.

Solana ja Larijani ovat jo aiemmin neuvotelleet Iranin ydinohjelmasta. Viimeksi heidän piti tavata New Yorkissa YK:n yleiskokouksen avajaisten yhteydessä viime viikolla, mutta tapaaminen peruuntui, kun Larijani ei saapunut New Yorkiin.

Saksan-vierailullaan Larijanin on määrä tavata myös Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.