Mainos

Solana: EU Makedoniaan syksyllä

EU ottanee vastaan Makedonian rauhanturvatehtävät ensi syyskuussa. Asiasta kertoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

Solana kertoi tänään Euroopan unioni suunnittelevan Makedonian rauhanturvatehtävän ottamista vastaan sotilasliitto Natolta syyskuussa. Tämä kuitenkin vain sillä ehdolla, että EU saa luvan käyttää Naton suunnittelukoneistoa. Toinen ehto on, että Makedonia suostuu komennonsiirtoon Natolta EU:lle.

Suunnitelmien mukaan EU ottaisi ohjat syyskuun 27. päivänä pari viikkoa Makedonian vaalien jälkeen.

Vaikka Naton Makedonian joukot koostuvat jo nyt kokonaan eurooppalaisista joukoista, tarvitsee EU Naton komentorakennetta voidakseen johtaa operaatiota. Kyseessä on EU:n nopean toiminnan joukkojen ensimmäinen sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio.

Viime syyskuussa alkaneen Naton Amber Fox (Meripihkakettu) -rauhanturvaoperaation tarkoituksena on suojata EU:n ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin siviilitarkkailijoita Makedoniassa. Kevyesti aseistautuneiden 700 miehen joukon rauhanturvatehtävää jatkettiin helmikuussa kesäkuun loppuun, mutta sitä voidaan sen jälkeen jatkaa vielä kolmella kuukaudella.

Komennonsiirron mahdollistava sopimus kariutui joulukuussa Naton jäsenten Kreikan ja Turkin välisiin erimielisyyksiin. Turkki ei kuulu EU:hun eikä sen kilpailija Kreikka halua päästää Turkkia vaikuttamaan EU:n kriisinhallintajoukkojen suunnitteluun.

Kreikka jatkoi vastarintaansa myös Zaragozan puolustusministerikokouksessa tänään. Kreikan puolustusministeri Yannos Papantoniou sanoi, ettei EU "voi antaa jollekin maalle enemmän oikeuksia ja vähemmän velvoitteita jäsenmaihin nähden".

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.