Solana: Ei maajoukkoja Kosovoon

Britannian ulkoministeri Robin Cook ja Naton pääsihteeri Javier Solana ovat kiistäneet tiedot, joiden mukaan Nato valmistelisi maajoukkojen lähettämistä Kosovoon. Solana tosin antoi ymmärtää, että Naton maajoukkojen lähettäminen ei olisi mahdotonta jossakin muussa vaiheessa.

Cook sanoi, ettei Natolla ole aikeita eikä suunnitelmia lähettää Naton maajoukkoja Kosovoon. Naton ilmaiskujen tavoitteena on yhä saada rauhanturvajoukkojen avulla itsehallinto Kosovoon, sanoi Cook. Solana sanoi, että tällä hetkellä ilmaiskut ovat riittäviä. Mutta jos on välttämätöntä muuttaa politiikkaa, niin Solana uskoo kaikkien Nato-maiden olevan siihen valmiita.

The Observer lehti kertoi asiantuntevista lähteistä saamistaan tiedoista, joiden mukaan Nato-joukossa olisi 80 000 sotilasta. Lehden mukaan joukot lähetettäisiin aikaisintaan toukokuussa. Amerikkalaissotilaita on jo ryhdytty lehden mukaan kouluttamaan Yhdysvalloissa. Jugoslavian armeijan ja poliisin puolustuskyvyn heikentämiseen tarvitaan vielä kuusi viikkoa, kerrottiin Lontoon ja Washington lähteistä.

-Emme enää puhu rauhanturvajoukkojen lähettämisestä alueelle, jonne niille on annettu lupa tulla, sanoi nimettömänä pysytellyt virkamies. Nyt puhumme maajoukkojen käyttämisestä tavalla, josta olisi ollut täysin mahdotonta keskustella kuukausi sitten. Se merkitsee joukkojen lähettämistä alueelle, missä niitä vastustetaan puoliksi, hän jatkoi. Tuollaisten joukkojen lähettämistä valmistellaan huolimatta siitä, että asia kiistetään Lontoossa ja Washingtonissa. Virallisesti on puhuttu vain rauhanturvajoukkojen lähettämisestä.

"Ruuvia kiristettävä"

Nato-liittolaiset aikovat kiristää taloudellista ruuvia Jugoslavian ympärillä. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kertoo, että tavoitteena on muun muassa katkaista öljyntoimitukset Jugoslaviaan. Albright sanoi ABC-televisioyhtiön haastattelussa, että esimerkiksi Kroatia on jo katkaissut öljyntoimituksensa Jugoslaviaan. Hän kiisti väitteet, joiden mukaan Nato-liittolainen Unkari jatkaisi meriteitse öljyntoimituksia Jugoslavian alueelle.

Aiemmin Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on syyttänyt Nato-liittolaisia Jugoslavian lepsusta kohtelusta ja muun muassa polttoainetoimituksista.
(STT-DPA-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat