Solana aloitti vierailun

Suomi haluaa ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) mukaan käsitellä Pohjois-Atlantin liiton Naton rauhankumppanuusohjelmaa kokonaisuutena, eikä ole siksi kiinnostunut Naton esittämästä erillisestä alueellisesta Itämeren puolustusorganisaatiosta. Halonen keskusteli keskiviikkoiltana Naton pääsihteerin Javier Solanan kanssa, joka saapui Suomeen vajaan vuorokauden vierailulle. Kyseessä on ensimmäinen Naton pääsihteerin virallinen vierailu Suomeen.

Keskustelussa käsiteltiin Halosen mukaan Naton omia kehityssuunnitelmia, järjestön laajentumista, rauhankumppanuutta ja suhdetta Venäjään. Naton esitystä laajennetusta rauhankumppanuudesta käsitellään Halosen mukaan erikseen yksityiskohtaisesti virkamiestasolla. Halonen sanoi, että asia on vielä verraten uusi.

Halonen korosti, ettei Suomi ole Solanan vierailun myötä hivuttautumassa Natoon. Sen sijaan Suomi on kiinnostunut lisäämään yhteistyötä entisen Jugoslavian alueen rauhanturvaoperaation Iforin kaltaisissa asioissa.

Vanhoja mielenosoittajia

Solana saapui Suomeen illansuussa ja siirtyi lentokentältä suoraan neuvotteluihin Halosen kanssa valtioneuvoston juhlahuoneistoon. Smolnan ulkopuolella pieni mielenosoittajajoukko toivotti espanjalaista Solanaa lähtemään kotiin. Ulkoministeri Halosen mukaan sekä hän että Solana totesivat iskulauseita kuunnellessaan olevansa itsekin vanhoja mielenosoittajia.

Pääsihteeri Solana keskusteli keskiviikkona myös eduskunnan ulko- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajistojen kanssa. Keskusteluja jatkettiin Halosen tarjoamalla illallisella.

Torstaina pääsihteeri Solana tapaa aamulla pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja puolustusministeri Anneli Tainan (kok.). Aamupäivällä Solana käy keskustelemassa tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren kanssa.

Solanan vierailupäivät osuvat turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kannalta kiihkeään ajankohtaan, sillä samaan aikaan Suomen puolustusvoiman komentaja, kenraali Gustav Hägglund on Länsi-Euroopan unionin WEU:n komentajakokouksessa Brysselissä.

Halosen mukaan matkojen ajankohtaa ei ole koordinoitu Suomessa. Halonen painotti kuitenkin, että meneillään on turvallisuus- ja puolustuspolitiikan supersyksy, koska Nato-keskustelujen lisäksi esillä ovat Etyj ja EU:n puolustusulottuvuuden kehittäminen hallitusten välisessä konferenssissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat