Mainos

Soklin kaivos toisi Savukoskelle satoja työpaikkoja

Kemira GrowHow'ta ostamassa oleva Yara kaavailee avaavansa Soklin kaivoksen Savukoskella. Kunnanjohtajan mukaan kaivoksen avaaminen toisi Savukoskelle jopa yli 500 työpaikkaa.

Kemira GrowHow'ta ostamassa oleva norjalaisyhtiö Yara kaavailee avaavansa Soklin kaivoksen Savukoskella. Soklissa on erittäin mittavat fosfaattivarat. Yhtiö aikoo hyödyntää fosfaattia moninaisiin tarkoituksiin edellyttäen, että taloudelliset selvitykset tukevat sitä.

Norjalainen kemianteollisuusyritys Yara on ilmoittanut ostaneensa Suomen valtiolta vajaan kolmanneksen osuuden Kemira GrowHow'sta. Lisäksi Yara tekee ostotarjouksen Kemira GrowHow'n koko osakekannasta.

Kunnanjohtaja: Kaivos toisi Savukoskelle yli 500 työpaikkaa

Norjalaisyhtiö Yaran kaavailema Soklin kaivoksen avaaminen toisi Savukoskelle Itä-Lappiin satoja työpaikkoja. Kunnanjohtaja Mauri Aarrevaaran arvion mukaan kaivos työllistäisi noin 200 ja sen tukipalvelut jopa 400 ihmistä.

- Kyllä se olisi Savukosken kunnalle aivan lottovoittoon verrattava asia, jos kaivos toteutuisi. Täällä on työttömyys 22 prosenttia tällä hetkellä ja muuttoliike kovaa. Kaivos olisi piristysruiske koko Itä-Lapille, Aarrevaara kommentoi torstaina illalla.

Kaivoksen avaaminen vaatisi mittavia investointeja infrastruktuuriin. Alueelle pitäisi vetää muun muassa tiet ja sähköt.

- Tällä hetkellä Sokliin on erittäin huonot yhteydet, ja ensimmäinen investointi olisikin tie. Muut liikenneinvestoinnit riippuvat siitä, miten malmi kuljetetaan sieltä ja mihin suuntaan, Aarrevaara sanoo.

Käytännössä liikenneinvestoinnit käsittäisivät rautatien tai vaihtoehtoisesti putken, jota pitkin fosfaattimalmi kuljetettaisiin.

Myös Lapin liitossa kaavailu Soklin avaamisesta otettiin tyytyväisenä vastaan. Maakuntajohtaja Esko Lotvosen mukaan alueelle jo parinsadan työpaikan saaminen olisi iso taloudellinen asia. Lisäksi Sokli voisi tuoda Lappiin positiivista muuttoliikettä, sillä kaivosmiehiä ei välttämättä löydy tarpeeksi omasta maakunnasta.

Aarrevaaran mukaan suunnitelma Soklin kaivoksen avaamisesta tuli nyt yllätyksenä. Savukoskella on kuitenkin pitkään seurattu fosfaatin maailmanmarkkinahinnan kovaa kasvua viiden viime vuoden aikana.

Kaivoksen avaaminen Savukoskella tulisi Aarrevaaran arvion mukaan maksamaan satoja miljoonia euroja.

Häkämies: Fosfaatti täydentää Yaran tuotevalikoimaa

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) perustelee valtion omistamien Kemira GrowHow'n osakkeiden myyntiä yhtiön pienellä koolla. Ostaja on kuusi kertaa suurempi toimija samalla tuotantosektorilla.

Norjalainen Yara on vahva tekijä typpilannoitteiden tuottajana, mutta siltä on Häkämiehen mukaan puuttunut paljolti fosfaattipuoli. Kaupassa on keskeinen asia, että yritys sai Suomesta puuttuvat palat monipuoliseen tuotantoon.

Häkämies muistutti, että neuvottelutarjous Yaralta tuli jo vuodenvaihteessa eli edellisen hallituksen aikana. Operaatio on siten ollut valmisteilla jo pitkään.

Häkämiehen mukaan muut valtion osakekaupat eivät ole ajankohtaisia, vaikka myyntivaltuuksia on paljon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.