Mainos

Sokli-kaivosalueen päätökset laillisia

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja ei pidä kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämiä pidennyksiä Soklin kaivostöiden aloittamiseen lainvastaisina. Hän kuitenkin arvostelee ministeriötä puutteellisista perusteluista.

Oikeusasiamies muistuttaa ministeriötä lisäksi kansalaisten perusoikeudesta työhön ja elinkeinon harjoittamiseen. Lehtimajalle oli tehty kantelu määräaikojen pidennyksistä kaivostöiden aloittamiselle Soklin alueella Koillis-Lapissa. Malmiesiintymä löydettiin liki 30 vuotta sitten. Kemira osti Soklin Rautaruukilta yli kymmenen vuotta sitten, ja kantelussa epäiltiin Kemiran tahallaan hyllyttävän kaivoshanketta.

Oikeusasiamies katsookin Soklin alueen hyödyntämisen lykkääntyneen huomattavasti. Soklin kaivosoikeudet oli myönnetty vuonna 1976. Määräaikoja oli pidennetty jo kolme kertaa aina vuoteen 2001 saakka.

Kaivoslain mukaan kaivosoikeuden haltijan on yleensä ryhdyttävä kaivostyöhön 5-10 vuoden kuluessa kaivospiiriin määräämisestä lukien. Yleisen edun vaatiessa ja erityisten syiden perusteella tähän voidaan myöntää pidennettyä aikaa enintään viisi vuotta kerrallaan.

Kauppa- ja teollisuusministeriön selvityksessä Lehtimajalle todettiin, että Kemira on sijoittanut Sokli-selvityksiin useita kymmeniä miljoonia markkoja. Myös yleinen etu on puoltanut lykkäyksiä. Ministeriön mukaan Soklia ryhdytään hyödyntämään heti kun se käy kannattavaksi.

Lehtimaja muistuttaa, että yhteiskunnallisesti merkittävät hallintopäätökset on perusteltava vakuuttavasti ja hyvin.

-Määräaikojen pidennyksistä on myös niin avoimesti ja seikkaperäisesti tiedotettava, että epäilyksiä harkintavallan väärinkäytöstä ei pääse syntymään, Lehtimaja toteaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.