Mainos

Sokeritehtaat jyrähtivät käyntiin

Sokerijuurikassadon käsittely on alkanut Suomen sokeritehtaissa. Tämän vuoden sato on keskiarvoa hieman parempi.

Sokerijuurikassadon käsittely on alkanut Suomen kahdessa sokeritehtaassa. Juurikkaan pilkkominen työllistää Suomen Sokerin eli Sucroksen tehtaat Salossa ja Säkylässä joulukuun puoliväliin asti.

- Tämän vuoden sato näyttää olevan keskiarvotasoa tai hieman sitä parempi, arvioi Lännen Tehtaiden viljelypäällikkö Timo Kaila.

Molemmat sokeritehtaat pilkkovat seitsemän miljoonaa kiloa vuorokaudessa. Tehtailta sokeri lähtee Suomen Sokerin pakkaamoon Porkkalaan. Kotimainen sokeri kattaa noin seitsemänkymmentä prosenttia Suomen kulutuksesta.

Kaila arvelee hehtaarisadon olevan tänä vuonna noin 35 000 kiloa. Juurikasta viljellään noin 31000 hehtaarilla, joten odotettavissa on miljardin kilon sato. Juurikasta viljellään lähinnä maan lounais- ja eteläosissa.

Toista tehdasta uhkaa sulkeminen

Suomen Sokeri valmistautuu sulkemaan toisen tehtaistaan, jos Euroopan unionin komission esitys sokerituen leikkaamisesta menee läpi. Asiaan odotetaan ratkaisua marraskuussa.

- Emme ole vielä päättäneet, kumpi tehdas suljetaan, jos huonosti käy. Ja toivottavasti sen jälkeen pystyttäisiin pitämään edes yhtä tehdasta auki, Suomen Sokerin toimitusjohtaja Vesa Kurula sanoo.

Kurula miettii, kiinnostaako sokerinviljely enää Suomessa, jos tukia leikataan. Suomessa on nyt noin 2300 sokerinviljelijää.

Tanskalainen Danisco omistaa kahdeksankymmentä prosenttia Suomen Sokerista ja Lännen tehtaat loput.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.