Mainos

Sokerin tuotanto Suomessa säilyy

Sokerin tuotanto jatkuu Suomessa ainakin seitsemän vuotta. Sokeriyhtiö Sucros teki Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton kanssa seitsemän vuoden toimialasopimuksen tuotannon jatkamisesta Säkylässä Satakunnassa.

Säkylän tehtaalla tuotetaan jatkossa hieman enemmän sokeria kuin ennen. Aiemmin 146 tonnin kiintiö jaettiin Salon ja Säkylän kesken. Nyt Salon tehdas on lakkautettu ja Säkylälle on tuleviksi vuosiksi laskettu 81 tonnin kiintiö.

- Meillä on viljelysopimuksia pari prosenttia tuon kiintiön yli. Katsoimme, että se riittää toiminnan jatkamiseen, Sucroksen toimitusjohtaja Päivi Paakkarinen kertoo.

Sokerijuurikkaan viljely keskittyy entistä lähemmäksi Säkylän tehdasta. Juurikastilojen keskimääräinen etäisyys tehtaasta on tulevana satokautena noin 90 kilometriä, kun se ennen oli noin 110 kilometriä.

EU:n sokeriratkaisujen takia kotimaisen sokerin tuotanto on laskenut 45 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Kotimainen tuotanto kattaa kuitenkin edelleen lähes puolet sokerin kulutuksesta Suomessa.

Lähivuosien pisin sopimus

Pitkä sopimuskausi miellyttää toimitusjohtaja Paakkarista.

- Seitsemän vuoden sopimus nykyisessä liike-elämässä on pitkä jakso. Aikoihin meillä ei ole ollut näin pitkää sopimusta. Yksittäiset viljelijät allekirjoittivat ensin kahden vuoden sopimuksen. Sen jälkeen kahden vuoden sopimuksia kirjoitetaan kaksi lisää ja lopuksi vuoden pesti, jos sokerin jatkosta ei päätetä sitä ennen uutta.

Viljelijöiden juurikasviljelmien keskimääräinen pinta-ala nousee vajaasta 11 hehtaarista runsaaseen 13 hehtaariin.

Paakkarinen painottaa, että sokerintuotannon jatkamiseen on Sucroksen, MTK:n ja viljelijöiden lisäksi sitoutunut myös valtio.

- Kotimaisen sokerin valmistuksen jatkamiseen on sitoutunut myös valtiovalta. Toivottavasti valtio jatkaa sokerinviljelijöiden tukemista myös tulevina vuosina.

Säkylän sokeritehdas on rakennettu vuonna 1952. Tehdas työllistää 70 henkilöä kokovuotisesti ja lisäksi 40 kausityöntekijää syksyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.