Mainos

Sokeain viikko kiinnittää huomiota apuvälineisiin

Näkövammaisten Keskusliitto haluaa kiinnittää huomiota sokeiden ja heikkonäköisten apuvälineisiin huomenna alkavalla sokeiden viikolla. Liiton mukaan Suomessa on noin 80 000 näkövammaista, joista 10 000 sokeita.

Liiton arvion mukaan noin 300 000 suomalaisen on vaikea lukea sanomalehtitekstiä. Tervesilmäistenkin näkökyky heikkenee ikääntymisen myötä. Avun tuovat heikkonäköisille tarkoitetut optiset apuvälineet: suurennuslasit, luupit ja kiikarit. Näkövammaiset voivat lukea tällä hetkellä kuutta elektronista sanomalehteä. Ne ovat Helsingin Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Itä-Häme, Hufvudstadsbladet, Kauppalehti ja Kaleva. Elektronisen lehden lukeminen vaatii tietokoneen, johon kaikilla näkövammaisilla ei ole varaa. Elektronista lehteä lukee vain noin 500 näkövammaista. Kela tai terveydenhuolto kustantavat tietokoneen lähinnä opiskelijoille tai työssäkäyville.

Näkövammaiset eivät yleensä joudu maksamaan apuvälineistään, vaan terveyskeskukset, keskussairaalat tai Kela maksavat ne. Korvauskäytäntö on varsin kirjava ja usein aikaa vievä. Apuvälineisiin voi tutustua Näkövammaisten keskusliiton Apuvälinekeskuksessa Mäkelänkadulla Helsingissä. Sokeain viikolla myös keskusliiton jäsenjärjestöillä on apuvälinenäyttelyitä eri puolilla Suomea.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.