Mainos

Sokea kiipeilijä saavutti Mount Everestin huipun

Maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin, on vuosien saatossa valloittanut lähes tuhat kiipeilijää. Tällä viikolla maailman katon saavutti kaikkien aikojen ensimmäinen sokera kiipeilijä.

Maailman korkein vuori , 8848 metriin kurottautuva Mount Everest on saanut viime päivinä laelleen useita ennätysvieraita. Sarja alkoi viime tiistaina, kun vasta 16-vuotiaasta nepalilaisesta Temba Tserista tuli kaikikien aikojen nuorin vuoren huipun saaavuttanut kiipeilijä. Jatkoa ennätysten sarjaan seurasi eilen, kun 32-vuotias amerikkalainen Erik Weihenmayer saavutti tavoitteensa: hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen sokea maailman katolla.

Weihenmayer käytti retkikuntineen samaa reittiä, jota myöten Sir Edmund Hillary ja sherpa Tenzing kiipesivät huipulle ensimmäisinä ihmisinä toukokuussa 1953. Hänen kiipeilijätoverinsa pitivät varusteissaan erityisiä kulkusia helpottaakseeen Weihenmayerin nousua. Sokean sankarin retkikuntaan kuului kolmaskin ennätysmies - 64-vuotias amerikkalaislääkäri Sherman Bull, joka pitää nyt hallussaan Everestin valloittajien ikäennätystä. Bullin lisäksi huipulle pääsi hänen poikansa.

Mount Everestin valloitustyrityksille myöntää luvat Nepalin hallitus. Parhaillaankin vuoren rinteitä ylös huipulle pyrkii noin 50 retkikuntaa. Vaikka maailman korkein vuori ei ole kiipeilijöiden keskuudessa erityisen vaikean valloitettavan maineessa, on se vaatinut veronsa. Huipun on saavuttanut noin tuhat ihmistä, mutta sen rinteille on menehtynyt lähes 200 uskaliasta yrittäjää. Tällä viikolla on kuollut ainakin kaksi kiipeilijää: mm. 57-vuotias itävaltalainen, joka nepalilaisviranomaisen mukaan putosi 1 500 metriä kohti varmaa kuolemaa. Hän oli vain 300 metrin päässä tavoitteestaan, maailman katosta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.