Mainos

Soininvaara vaatii Suomen elinkeinorakenteen muuttamista

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara vaatii hallitusta kiinnittämään selvää huomiota Suomen elinkeinorakenteen muuttamiseen. Hän pelkää, että Suomi tukee elinkeinoja, joilla ei ole tulevaisuutta.

Osmo Soininvaara

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara vaatii Suomen elinkeinorakenteen muuttamista. Hän korosti vihreän valtuuskunnan kokouksessa Tampereella, että palvelualojen asemaa on parannettava.

Soininvaara jatkoi jo viime kevään puoluekokouksessa aloittamaansa keskustelua siitä, että nykyhallitus edustaa taantuvia elinkeinoja. Hän sanoi pelkäävänsä, ettei palvelualojen asemaa paranneta; sen sijaan tuetaan elinkeinoja, joilla ei ole tulevaisuutta.

Soininvaaran mielestä nykytilanteessa on suuri virhe tarrautua menneeseen ja pyrkiä suurin kustannuksin jarruttamaan vääjäämätöntä kehitystä.

- Tämä riski on olemassa, kun meillä on hallitus, joka niin leimallisesti edustaa taantuvia elinkeinoja, hän arvosteli.

Hän muistutti, että eräiden arvioiden mukaan Suomeen voitaisiin palvelualoille luoda jopa 200 000 uutta työpaikkaa.

Soininvaara korosti, että globalisaatioon valmistautuminen vaatii muutoksia. Hän muistutti, että kun ns. Kiina-ilmiö etenee, Suomesta siirtyy paljon työpaikkoja halvan työvoiman maihin. Nämä menetettävät työpaikat ovat vähän koulutusta vaativia, mikä uhkaa kärjistää yhteiskunnallisia eroja ja alueellisia ongelmia.

Soininvaara muistutti, että turvassa eivät ole hyvin koulutetut työpaikatkaan. Kiina ja Intia kouluttavat vuodessa yhteensä yli miljoonaa insinööriä, eivätkä nämä ole huonoja insinöörejä.

Yhdysvalloista on muutamassa vuodessa siirtynyt noin 200 000 asiantuntijatehtävää kehitysmaihin. Soininvaara huomautti, että tämä ilmiö saavuttaa ennen pitkää Suomenkin.

- Insinöörin työtä on helpompi siirtää kuin tuotantoa, hän varoitti.

"Hallitus näpertelee"

Soininvaara kiinnitti myös huomiota siihen, että globalisaation ansiosta monen kehitysmaan elintaso kasvaa. Hän huomautti, että kun kehitysmaat vääjäämättä - ja oikeutetusti - lisäävät omaa energiankulutusta, teollisuusmaiden on sitä vähennettävä.

Soininvaara ilmoittautui niiden joukkoon, jotka pitävät hallituksen veropäätöksiä näpertelynä.

- Hallituksen veronäpertelyn sijasta tarvitaan massiivista muutosta verotuksen rakenteeseen. Verotusta pitää siirtää dramaattisesti siihen suuntaan, että luonnonvarojen tuhlausta verotetaan olennaisesti enemmän kuin työn verotusta.

Soininvaara korosti, että Suomen liikenne kuluttaa yksinkertaisesti liikaa energiaa. Erityisen harmillista on hänen mielestään liikenneministeriön ja valtiovarainministeriön nuiva suhtautuminen rautateihin. Rataverkon pääseminen rapistumaan merkitsee hänen mielestään, että kansallisomaisuus on menetetty.

Soininvaara vaati myös, että lentoliikenteen polttoaineet on saatava verotuksen piiriin siinä, missä muutkin polttoaineet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.