Mainos

Soininvaara vaaleista: Hilkusti tulee toinen kierros

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara seuraa presidentinvaalien vaalitaistelua hieman eri näkökulmasta kuin monet muut poliitikot. Tilastotieteilijänä hän voi niin sanotun vaalimatematiikan avulla ennustaa, mitä tuleman pitää.

– Kyllä asetelma on meillä nyt se, että hilkusti tulee toinen kierros. Nyt jos kävisi niin, että nykyiset gallupit jäisivät voimaan, selviäisimme yhdellä kierroksella. Niin ei kuitenkaan käy, Soininvaara sanoi tänään MTV3:n Huomenta Suomessa.

Miksi ei, sen voi arvata lukemalla gallupeja.

– Jos joka kolmas ei osaa sanoa, mutta ilmoittaa kuitenkin äänestävänsä, eivät he pohdi äänestääkö Sauli Niinistöä vai ei. He pohtivat äänestämistä haastajien välillä, Soininvaara uskoo.

Ensin äänestetään haastajaa

Tässä vaiheessa siis ennustuksissa ne, jotka eivät vielä osaa nimetä ehdokastaan, täytyy jakaa gallup-kuninkaan haastajien kesken.Lisäksi poliittisesti valveutuneita kiinnostaa nyt se, kuka tulee toiseksi.

– Vaikka he aikoisivat äänestää Sauli Niinistöä, niin ensimmäisellä kierroksella äänestetään sitä, kuka lähtee haastamaan.

Soininvaara huomauttaa, että gallupit ohjaavat ihmisiä. Odotetusti hän uskoo ennustuksessaan puoleensa ehdokkaaseen.

– Siinä mielessä näyttäisi siltä, että Väyrynen ja Haavisto ovat haastajaehdokkaat toiselle kierrokselle. Mielenkiintoista on se, että tässä on vastakkain kaksi hyvin erilaista maailmakatsomusta.

Perussuomalaisten ehdokas Timo Soinista ei ole Soininvaaran mukaan haastajaksi, koska hän on jo luovuttanut ainakin EU:n ja euron vastustamisessa.

– Eurovastaiset toteavat, että Timo Soinion kuin depressiota poteva stand up -koomikko. Väyrynen taas on hirveän kiinnostunut aiheesta. Taas ne, jotka haluavat äänestää suvaitsevamman politiikan puolesta, kääntyvät hiljalleen Haaviston kannalle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.