Mainos

Soininvaara: Risikon malli ei toimisi – kaikille työttömille ei riitä tehtäviä

Vihreiden kansanedustaja ja entinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara näkee sosiaaliturvan vastikkeellisuudessa sekä hyviä että huonoja puolia.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sanoo Ilkka-lehdessä, että vastikkeettomasta sosiaaliturvasta pitäisi päästä eroon. Risikon mielestä järjestelmää pitäisi muuttaa siten, että sosiaaliturvan saajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan esimerkiksi kuntien palveluksessa.

Soininvaaran mielestä vastikkeellisuutta pitäisi ainakin harkita tapauskohtaisesti.

– Niille ihmisille, joille toimettomuus aiheuttaa syrjäytymistä ja elämänhallinnan menettämistä, tämä on oikein hyvä asia. Mutta ihmiselle, joka työttömyyskautenaan keksii järkevää tekemistä ihan itse, tuollainen pakkoaktivointi saattaa jopa heikentää työllistymismahdollisuuksia. Silloin ei tavallaan pysty hakemaan töitä eikä osallistumaan omaehtoisiin yhteiskunnallisiin aktiviteetteihin, jotka voisivat olla paljon fiksumpia.

Soininvaaran mielestä kunnat eivät myöskään selviytyisi mielekkäiden tehtävien jakamisesta sosiaaliturvan saajille.

– Kaikille yli 200 000 työttömälle ei löydy sellaisia kunnallisia tehtäviä, joiden tekemisessä olisi jotain järkeä. Kunnalliset organisaatiot eivät myöskään pysty tätä organisoimaan. Tuo (esitys) kävisi päinsä, jos työttömyysprosentti olisi 2-3, mutta kun se on yli 10 prosenttia, niin se ei kyllä oikein onnistu.

"Oppimisvaikeuksista kärsivää ei voi tuomita pysyvään köyhyyteen"

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitti puolestaan kuluneella viikolla, että sosiaaliturva sidottaisiin koulutukseen. Luukkaisen mielestä sosiaaliturva voisi olla alempi niillä nuorilla, jotka eivät hae opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen.

Soininvaara tyrmää kuitenkin esityksen täysin. Hän muistuttaa, että sosiaaliturva on jo nyt sidottu ansiotuloihin.

– Tätä esitystä en ymmärtänyt ollenkaan. Sehän tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että kehitysvammaiset ihmiset jäisivät aivan hunningolle. Sosiaaliturvahan on jo nyt sillä tavalla ansioperusteista, että jos ihmisellä ei ole mitään työhistoriaa, niin sosiaaliturva on aika heikko. Esityksen päämäärä on siis tavallaan jo toteutunut ja aika raa'astikin, Soininvaara sanoo.

– Meillä Suomessa on kuitenkin ihmisiä, joilla on selviä oppimisvaikeuksia. Heillä ei ole edellytyksiä suorittaa lukiota tai ammattikoulua. En pidä hyvänä, että heidät tuomittaisiin suoraan pysyvään köyhyyteen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.