Mainos

Soininvaara neuvoo pikku kuntia lääkäripalveluissa

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara kehottaa pieniä, alle 2000 asukkaan kuntia ostamaan terveydenhoitopalvelut ulkopuolelta.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara kehottaa pieniä kuntia miettimään uusia keinoja terveydenhuoltoonsa. Yhtenä lääkkeenä ministeri pitää palvelujen ulkoistamista. Kuntaliitossa ministerin katsotaan olevan oikealla asialla.

Palvelut piireiltä

Soininvaaran mukaan ministeriö neuvottelee pienimpien kuntien kanssa ja pyrkii houkuttelemaan ne kokeiluun, jossa perusterveydenhuolto ostettaisiin kuntien muodostamilta piireiltä kuten nyt erikoissairaanhoidossa. Palvelujen ostamista yksityisiltä Soininvaara ei aja. Kiellettyä se ei ole ja Suomessa on yksi kunta, Karjaa, jossa yksityinen palvelujen tarjoaja Folkhälsan hoitaa kunnan terveydenhuollon laskua vastaan. Oulunsalo taas on jo vuosia ostanut terveydenhuoltonsa sairaanhoitopiiriltä.

Veronmaksajien keskusliiton seminaarissa puhunut Soininvaara muistutti kuntien roolista terveydenhuollon järjestämisessä. Sellaisetkaan kunnat, joilla olisi varaa, eivät hänen mukaansa panosta terveydenhuoltoon. Koska kunnat eivät anna riittävästi maksusitoumuksia terveydenhuoltoon, sairaaloissa on paljon käyttämätöntä kapasiteettia.

Kuntaliitto: Kunnat liian pieniä


-Suomen kuntarakenne ei vastaa järkevää palveluiden järjestämislaajuutta, varatoimitusjohtaja Pekka Alanen sanoo. Alasen mukaan palveluiden järkevä tarjonta edellyttäisi muutaman kymmenen tuhannen asukkaan kokonaisuuksia.

Suomessa on 88 alle 2000 asukkaan kuntaa. Suomen 448 kunnasta yli 400:ssa asukkaista on 30 000 tai vähemmän. Kunnat ovat lisänneet yhteistyötään, mutta se ei vielä riitä. Alasen mukaan terveydenhuoltoon liittyy myös ammatillisia ongelmia.

-Lääkäreiden ja hoitajien työnjako ei toimi välttämättä kuten pitäisi. Voidaan kysyä, mitä lääkärit todella tekevät ja mitä heidän pitäisi tehdä, hän sanoo. Alanen kritisoi myös kuntien johtamisjärjestelmiä. Epäkohdat eivät kaikissa kunnissa tule johtajien tietoon riittävän nopeasti.
-Toimialajohtajilla, kuntien johtajilla sekä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajilla pitäisi olla reaaliaikaista tietoa siitä, missä on pulmia, jotta asiaan voidaan nopeasti reagoida. Nykyisellä tietotekniikalla tämän ei Alasen mukaan pitäisi olla ongelma.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.