Mainos

Soininvaara: Nato-ratkaisu vaatii kansanäänestyksen

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara torjuu ajatukset Suomen liittymisestä Natoon ilman kansanäänestystä.

Osmo Soininvaara

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaaran mukaan ei ole näkyvissä syitä, joiden vuoksi Naton jäseneksi olisi kiirehdittävä vastoin kansalaismielipidettä.

-Niiden, joiden mielestä Suomen tulisi Natoon liittyä, on pystyttävä esittämään kantansa tueksi niin selkeitä perusteluja, että saavat kansan enemmistön puolelleen. Heidän tulisi myös malttaa odottaa sen verran, että kunnollinen kansalaiskeskustelu asiasta on voitu käydä, Soininvaara opasti tämänpäiväisessä kannanotossaan.

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam sanoi eilen, ettei hän pidä kansanäänestystä tarpeellisena.

Soininvaara ihmetteli, mihin äänestäjien pitäisi uskoa, kun pääosa ministereistä sanoo, että Nato-jäsenyydestä ei ole syytä keskustella eduskuntavaalien yhteydessä, mutta puolustusministeri sanoo, että vaaleissa saamallaan valtuutuksella kansanedustajat voivat liittää Suomen Natoon. Hän piti hyvin ongelmallisena tilannetta, jossa kansa ei tukisi maan turvallisuuspoliittista linjausta. Nato-jäsenyys voi sitoa Suomen aseellisiin selkkauksiin kaukana Euroopan ulkopuolella.

Soininvaara toivoi, että Suomen turvallisuuspoliittisen linjauksen muuttamista kannattavat avaisivat keskustelun itse jäsenyyden eduista ja haitoista. Olisi myös hyvä tietää, mitä jäsenyys maksaisi ja miten se rahoitettaisiin.
-Suomen tulee kyllä kantaa vastuunsa kansainvälisestä kriisinhallinnasta, mutta perinteinen YK:n alainen rauhanturvatoiminta ja Naton rauhankumppanuus riittävät tähän tarkoitukseen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.