Mainos

Soininvaara: Kuntien tulee hoitaa potilaat

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara pitää korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) torstaina tekemää päätöstä merkittävänä sekä kuntien että kuntalaisten kannalta. Soininvaara puhuu asiasta Helsingin Sanomien haastattelussa tänään. KHO:n päätöksen mukaan Kuopion kaupungin täytyy korvata kuntalaiselleen ohitusleikkaus, joka tehtiin vuonna 1995 yksityisellä lääkäriasemalla, koska sairaanhoitopiiri ja terveyskeskus olivat laiminlyöneet potilaan hoidon sitä ennen.

Soininvaaran mukaan KHO:n päätös kertoo kunnalle, että se ei voi evätä kuntalaiseltaan välttämätöntä hoitoa sen vuoksi, ettei valtuusto myönnä määrärahaa siihen. Päätös kertoo Soininvaaran mielestä myös siitä, että potilaan ei tarvitse tyytyä siihen, että kunta ei suostu antamaan hoitoa. -Potilaalla on oikeus vaatia tarvitsemaansa hoitoa, ja halvemmaksi tulisi, jos kunta ostaisi palvelun yksityiseltä neuvottelemallaan tukkuhinnalla kuin joutumalla maksamaan jälkikäteen kalleimman mukaan, Soininvaara sanoo.

Kuopion tapaus oli yksittäistapaus, mutta Soininvaaran mielestä päätös on erittäin merkittävä myös laajemmin. -Tässähän on kyse myös selvästä hoitovirheestä, kun kunta ei suostunut tekemään potilaalle varjoainekuvausta, Soininvaara toteaa.

Helsingin Sanomien mukaan kuntien into säästää menojaan ja kiristää talousarviotaan on johtanut viime vuosina useisiin sitkeisiin oikeusjuttuihin. Niissä kuntalaisten on täytynyt perätä lakisääteisiä oikeuksiaan ylimmästä oikeusasteesta saakka. Korkein hallinto-oikeus (KHO) ja korkein oikeus (KKO) ovat antaneet lyhyen ajan sisällä useita kuntalaisia suosivia tuomioita.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.