Mainos

Soininvaara: Kuntien hammashoito tärkeää

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) kehottaa kuntia panostamaan hammashuollon laajentumiseen. Tämä on tärkeää, jottei meillä käy kuin Ruotsissa, jossa yksityiset hammaslääkärit lähtivät hetimmiten korottamaan taksoja, kun sairausvakuutus laajeni.

Soininvaara pohtii tänään Etelä-Suomen Sanomien kolumnissa myös sitä, onko taloudellinen vastuu kuntalaisten terveydenhoidosta liian kapeilla harteilla, kun se on annettu kovin pienten ja keskenään niin erilaisten kuntien vastuulle.

Soininvaara mietiskelee laajemminkin Suomen terveydenhuollon tilaa, joka äskettäisessä WTO:n tutkimuksessa asetettiin 31. sijalle maailmantilastoissa. Suomessa tätä on hämmästelty kovin, mutta mitään tarkkoja vastauksia järjestelmämme huonoudesta ei ole saatu. Soininvaara päätyykin siihen, että ongelmat on keksittävä itse.

-Niitä ovat mielenterveyspotilaiden ja päihdepotilaiden hoito, hammashoidon rajaaminen verorahoitteisen terveydenhoidon ulkopuolelle, potilaan korkeat omavastuut ja kuntien väliset erot. Valtion ensi vuoden budjetissa on 25 miljoonan markan määräraha varattu mielenterveyspotilaiden hoitoon.

Kuntien pitäisi pistää loput 75 miljoonaa lisää, jotta tilanne olisi edes säällinen, sanoo Soininvaara. Hammashoidon laajentamiseen on varattu valtion budjetissa kunnille noin 10 miljoonaa, ja kuntien vastuulle tulee 40 miljoonaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.