Mainos

Soininvaara: Keskioluen laimentaminen ei vähennä juomista

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mukaan keskioluen laimentamisesta ei olisi hyötyä. Ministeriansioikseen hän sanoo huumepolitiikan onnistumisen.

Vihreiden puheenjohtajan, peruspalveluministerin Osmo Soininvaaran näkemyksen mukaan laimentaminen johtaisi vain A-oluen käytön lisääntymiseen. Soininvaara kertoi tänään vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa Kuopiossa, että virkamiehet toivat ehdotuksen keskioluen laimentamisesta hänelle jo vuosi sitten. Hän ei lämmennyt ehdotukselle, koska ei uskonut sen läpimenoon. Hän muistutti, että tosiasiassa olut on jo laimentunut sitä kautta, että A-oluen käyttö on vähentynyt olennaisesti. Tosin hän myönsi alkoholin kulutuksen kasvun tulevan juuri oluen juonnista.

Soininvaara on sinänsä huolestunut alkoholin kulutuksen kasvusta. Hän mainitsi, että pohjoismainen humalahakuinen juominen on siirtymässä myös Pohjoismaiden ulkopuolelle, mikä herättää huolta jo Välimeren maissakin. Huumetilanne on hänen mielestään nyt parempi kuin viime vuosikymmenellä; huumeiden käyttö näyttää vähentyneen. Hän korosti, että tässä asiassa hoitolinja on onnistunut. Jos vähentymiseen olisi päästy rajoittavalla linjalla eli "pamppulinjalla", muutos olisi näkynyt huumeiden hinnan nousussa katukaupassa. Hinnat eivät ole kuitenkaan nousseet.

Tingitään tai rahoitetaan

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara tekee jäähyvästejä ministerin pallilta lähtiessään.

Soininvaara esitti valtuuskunnalle katsauksen oman hallinnonalansa tapahtumsta kahden menneen vuoden ajalta. Tässä yhteyssä hän puuttui hyvinvintiyhteiskunnan tulevaisuteen. Hänen mielestään hyvinvointiyhteiskunta toimii nyt halvimmillaan. Tästä eteenpäivän tarvitaan yhä enemmän ja enemmän rahaa nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen. Tästä seuraa Soininvaaran mielestä se, että joko yhteiskunnan palveluista tingitään tai sitten ne rahoitetaan jollakin tavalla. Jos palveluja halutaan jatkaa, tarvitaan uudenlaista veropohjaa.

Soininvaara muistutti, että energiaveroja ei ole korotettu vuosin. Hän pitää myös tärkeänä, että alkoholi- ja tupakkaveron alentamista pitää lykätä niin pitkälle kuin mahdollista. Myös kiinteistöveropuolella on Soininvaaran mielestä tehtävissä uusia ratkaisuja. Yhtenä käytännön esimerkkinä hän ihmetteli, miksi ilmailuharrastusta - sinänsä kivaa puuhaa - pitää tukea verotuksellisilla ratkaisuilla.

Ministerikauden saavutus huumepolitiikassa

Huumeruiskut tehoavat Soininvaaran mukaan paremmin kuin poliisin puuttuminen.

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara pitää huumeiden käytön kasvun taittumista ja huumekuolemien määrän laskua oman ministerikautensasaavutuksina. Soininvaaran mielestä sosiaaliministeriön huumeruiskuja jakava hoitolinja on tehonnut paremmin kuin poliisilinja. Narkomaanien korvaushoitoa on tarkoitus laajentaa ensi viikolla annettavalla asetuksella. Soininvaara puhui Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa Kuopiossa. Puheenvuoro oli tavallaan Soininvaaran jäähyväispuhe ministerinä. Hän jättää hallituksen ensi perjantaina, ja hallituksessa tehdyn sopimuksen mukaisesti peruspalveluministeriksi tulee Eva Biaudet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.