Mainos

Soininvaara: Kaappijuopot ravintoloihin

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara ohjaisi alkoholinkulutusta verotuksella kotioloista ravintoloihin. Soininvaaran mielestä "alkoholin nauttiminen kontrolloiduissa oloissa on parempi vaihtoehto kuin omissa oloissa ryyppääminen".

-Tämä puolustaisi jopa sitä, että alkoholivero olisi anniskelussa matalampi kuin kaupasta ostetussa, Soininvaara sanoi Lahdessa. Hän muistutti, että sosiaalinen ravintolaelämä pidentää ikää. -Yhteisöllisyys ja monipuoliset ihmissuhteet ovat tärkeä terveystekijä. Tämä on tullut ilmi lukuisissa tutkimuksissa, Soininvaara huomautti. Hänen mielestään anniskelun suosiminen on hyvää alkoholipolitiikkaa. Anniskelun suosiminen olisi osa Soininvaaran peräämää palveluyhteiskunnan kehittämistä. Hän toisti monesti aiemminkin esittämänsä näkemyksen, että Suomi on palveluyhteiskuntana alikehittynyt itsepalveluyhteiskunta ja esitti tusinan verran teesejä asiantilan korjaamiseksi.

Soininvaaran mukaan Suomesta puuttuu eri arvioiden mukaan 50 000-200 000 palvelualojen työpaikkaa, kun elinkeinorakennettamme verrataan muihin teollisiin yhteiskuntiin. Kasvunvaraa on vain yksityisellä palvelusektorilla. -Teollisuus ja maatalous supistavat työvoiman käyttöä pitkällä aikavälillä, julkisiin palveluihin olisi kyllä tarvetta, mutta ei rahoitusta, hän perusteli. Soininvaaran mukaan palvelujen kehittäminen helpottaisi rakenteellista työttömyyttä. Jos Suomen 200 000 toistuvaistyöttömälle halutaan löytää töitä, ne löytyvät helpoiten palvelualoilta.

Vakautta paikallistalouteen

Soininvaaran mielestä palvelut tuovat myös vakautta paikallistalouteen. Paikallisesta kysynnästä riippuvaisina palveluelinkeinoja eivät heilauttele toisella puolen maailmaa tehdyt tuotantopäätökset. -Erityisen tärkeätä olisi monipuolistaa elinkeinorakennetta palveluilla yksipuolisilla, usein yhdestä työnantajasta riippuvaisilla teollisuuspaikkakunnilla, hän katsoi.

Soininvaara muistutti myös, että hyvät palvelut tuovat paikkakunnalle muitakin työpaikkoja, eikä Suomesta tule matkailumaata ilman kunnon palveluja. -Suomella on luontonsa ansiosta erinomaiset mahdollisuudet lisätä matkailua huomattavastikin, mutta tämä edellyttää, että täällä on kunnollisia ravintoloita ja muita matkailijan tarvitsemia palveluja. Teboilin baari ei oikein riitä, hän heitti.

Soininvaara ei hyväksy väitteitä siitä, että palvelujen arvonlisäveron alennus tekisi verotuksesta epäneutraalia, kun tavaroilla olisi korkeampi vero kuin palveluilla. -Palvelujen tärkein kilpailija ei ole tavara vaan itsepalvelu tai itse tekeminen, jotka ovat kokonaan verottomia, hän huomautti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.