Mainos

Soininvaara ja Sund lyovät Niinistön palkkaehdotuksen lyttyyn

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara pitää kokoomusjohtaja Sauli Niinistön ehdotusta palkanlisien sijoittamisesta kelvottomana ja kalliina. Soininvaaran mukaan se kärjistäisi tuloeroja merkittävästi.

-Esitys ei ole kannatettava, koska se suuntaisi miljardien markkojen verokevennyksen niille, jotka sitä vähiten tarvitsevat; henkilöille, joiden ansiotulot ovat niin suuria, että siitä riittää merkittäviin säästöihin ja joiden taloudellinen asema on niin vakaa, etteivät lisätulot kulu opinto- ja asuntolainojen lyhennyksiin, Soininvaara totesi.

Soininvaaran mielestä järjestelmä merkitsisi takapakkia; kun vasta äsken on saatu optiovoitot ansiotuloverotuksen piiriin, siirtäisi Niinistön malli kaikki tuloskannustimet pääomaveron piiriin.
-Puheenjohtaja Niinistön kannattaisi keskustella tästä kysymyksestä valtiovarainministeri Niinistön kanssa, Soininvaara suositteli.
Soininvaara ehdotti veronkevennysten suuntaamista siten, että ne ehkäisevät rakenteellista työttömyyttä. Se merkitsee käytännössä pienten ansiotulojen tuloverotuksen kevennystä, hän sanoi.

Niinistö ehdotti eilen, että palkanlisiä tai voitto-osuuksia voisi siirtää työnantajan ja työntekijän sopimuksella siirtää rahastosijoituksiin ja pääomaveron piiriin. Hän painotti, että ajatuksen tarkempi kehittely jää työmarkkinaosapuolten tehtäväksi.

Sund: Niinistön palkkaesitys kuolleena syntynyt

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund puolestaan luonnehtii kuolleena syntyneeksi kokoomusjohtaja Niinistön ehdotusta palkkatulojen siirtämisestä pääomasijoituksiin. Sundin mukaan Niinistön malli olisi palkkatulojen naamioimista, joka hyödyttäisi pääosin yksityisen sektorin hyvätuloisia ja lisäisi taloudellista eriarvoisuutta.
-Valtaosa kansalaisista jäisi verotuksen keventämisen ulkopuolelle. Heidän osakseen tulisi maksaa syntynyt julkisen sektorin tulovaje, Sund moitti.

Sund painotti, että osinkojen verotus on Suomessa poikkeuksellisen alhaista. Hän kysyi, miksei Eurooppa tässä suhteessa kelpaa kokoomukselle vertailukohdaksi, kun kaikki muut verovaatimukset perustellaan kansainvälisillä esimerkeillä.
-Vastaus on yksinkertainen; osinkotulojen ankarampi verotus koskisi yhteiskunnan hyväosaisiin, Sund totesi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.