Mainos

Soininvaara ei aio luopua päivähoitomaksuesityksestään

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran päivähoitomaksuehdotus alentaisi päivähoitomaksua 80 prosentille perheistä. Vasta 28 000 markkaa kuukaudessa ansaitsevilla perheillä maksu nousisi.

Soininvaara pahoittelee, että kokoomus on tullut säännösten ja hyvän tavan vastaisesti julkisuuteen tyrmäämään keskeneräistä esitystä. Soininvaaran mielestä päivähoitomaksut nousevat nykyisin korkeiksi jo aivan liian pienillä tuloilla. Ylimpään maksuluokkaan joutuvat nyt jo 21 000 markkaa ansaitsevat perheet.

Soininvaaran esityksen ero korkeimmassa maksuluokassa olisi vajaa 200 markkaa lasta kohden kokoomuksen tarjoaman kuuden prosentin korotuksen malliin. Soininvaaran esityksessä korkein maksu olisi noin 1362 markkaa lasta kohden ja kokoomuksen esittämä kuuden prosentin korotus nostaisi korkeimman maksun 1166 markkaan.

Kokoomus tyrmännyt esityksen jyrkkäsanaisesti

Kokoomus tyrmäsi Soininvaaran kaavaileman ehdotuksen poikkeuksellisen ärhäkkäästi jo ennen sen lopullista valmistumista. Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho teilasi esityksen tuoreeltaan sosiaalipoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen viime viikolla.

Kiisteltyä asiaa pohditaan huomenna hallituspuolueiden puheenjohtajien kokouksessa. Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä ehti tyrmäämään ehdotuksen etukäteen hyvin jyrkkäsanaisesti Helsingin Sanomissa. Itälän mielestä kyse ei ole vain maksujen korottamisesta vaan koko maksujärjestelmän muuttamisesta. Tällaisesta ei ole sovittu hallitusohjelmassa, joten Itälä tulkitsee, että Soininvaaran esitystä ei voi hyväksyä edes enemmistöpäätöksellä.

Soinivaaran ja Perhon mallit vastakkain

Päivähoitomaksut uudistettiin viimeksi viime vaalikaudella, minkä jälkeen ylin päivähoitomaksu on ollut 1100 markkaa. Nyt vastakkain ovat siis Soininvaaran ja kokoomuslaisen sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon mallit.

Perhon mallissa päivähoitomaksuihin ja tulorajoihin tulisi kautta linjan 6 prosentin korotus. Ylin päivähoitomaksu olisi noin 23 000 markkaa ansaitsevassa perheessa 1 166 markkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.