Soinia hiillostettiin rasismikeskustelussa: "Tähän pitää panna stoppi"

Rasismikeskustelu pääsi kunnolla vauhtiin eilen illalla presidentinvaalitentissä, jossa lukiolaiset saivat päättää ison osan kysymyksistä.

Yleisradion ja Järvenpään lukiolaisten järjestämässä vaalipaneelissa perussuomalaisten Timo Soinilta vaadittiin vastauksia selvästi tiukemmin kuin aiemmissa väittelyissä. Soini joutui jälleen kertomaan, miten hän suhtautuu puolueensa kansanedustajien mielipiteisiin.

Muut ehdokkaat olivat terästäneet argumenttejaan ja hyökkäsivät Soinia vastaan määrätietoisesti.

Varsinkin RKP:n Eva Biaudet ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki olivat hioneet väittelytekniikkaansa.

Ehdokkaiden välillä oli selkeä näkemysero siitä, onko rasismi Suomessa ylipäätään lisääntynyt. Soini ja kristillisdemokraattien Sari Essayah puhuivat vahvasti sen puolesta, ettei ulkomaalaisvastaisuus olisi kasvanut. Soini vetosi muun muassa tilastoon rasististen rikosten määrästä.

Vihreiden Pekka Haavisto teilasi Soinin ja Essayahin näkemyksen.

– Ennen mölyt pidettiin mahassa, mutta nyt monet ulkomaalaiset joutuvat kuulemaan pieniä tölväisyjä bussissa, raitiovaunussa, junissa, Haavisto sanoi.

Keskustan Paavo Väyrynen kiitteli puolestaan rasismista käytyä keskustelua, mutta myös hän oli taipuvaisempi uskomaan siihen, ettei rasismin määrä olisi kasvanut.

Rasismikeskustelun jälkeen tehdyssä äänestyksessä lukiolaiset pitivät eniten Haaviston esiintymisestä.

Lipponen terästäytyi

Kaikkein voimakkaimmin perussuomalaisia vastaan hyökkäsi SDP:n Paavo Lipponen, joka on kertonut lähteneensä koko presidentinvaalikampanjaan vastustaakseen rasismia.

Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Niinistö ja Jussi Halla-aho piileskelevät Lipposen mielestä Soinin selän takana.

– Vaikka teillä olisi 50 prosentin kannatus, niin minä vastustan tällaista politiikkaa. Tähän pitää panna stoppi, eikä niin että kaikenlaisen huumorin varjolla tällainen trendi on entistä hyväksyttävämpää.

Kansanedustajan toimelta vaadittavaa arvokkuutta peräänkuulutti myös kokoomuksen Sauli Niinistö, joka toisaalta toivoi myös laajempaa vastuuta keskustelun pysymisestä asiallisena.

– Esimerkin antajat ovat hyvin keskeisessä asemassa. Kansanedustajat antavat esimerkkiä, mutta myös journalistit. Meillä on myös kolumnisteja joilla on taito liikkua siinä rajamailla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat