Soini Ylellä: Ukrainan Oikea sektori myös aika kuumapäistä porukkaa

Ukrainan tulitauko osoittaa, että Venäjä pystyy vaikuttamaan kaikkiin Ukrainan separatisteihin, sanoi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Hänen mielestään näyttää siltä, että Ukrainassa ei ole yksittäisiä separatistijoukkioita, jotka eivät kuuntele Venäjää.  

-Se on selventävä tilanne, että tämä on ikään kuin Putinin puolelta tältä osin hanskassa.  

Soinin mielestä on täysin selvää, että Venäjä on konfliktin yksi osapuoli ja EU myös. Tärkeintä on hänen mielestään, että asioista ei sovita Ukrainan kansan yli.

– Etupiiriajattelusta ei ole Euroopassa koskaan mitään hyvää seurannut, Soini sanoi.  

Ukrainan tulitauon kestävyyttä on epäilty. Uhkia on monia, sanoo myös Soini.  

Hän arvioi, että Itä-Ukrainaan yritetään luoda liittovaltiorakennetta. Näin myös venäläisten vaikutusvalta tulisi alueella paremmin huomioon otetuksi.  

-Mutta Länsi-Ukrainan Oikea sektori ja muut toimijat ovat myös aika kuumapäistä porukkaa. Sieltä voi hyvin äkkiä tulla viesti Kiovaan, että nyt ollaan liian pehmeitä. Tilanne on vaikea.  

"Nato-jäsenyyttä ei pidä nyt hakea"

Soini arvelee, että sanaa sota vältellään siksi, että sotatila edellyttäisi rauhansopimusta. Soini uskoo, että osapuolten on helpompaa edetä tulitauoilla ja muilla pienillä askeleilla.  

-Nyt on semmoinen neuvotteluasetelma, että molemmilla on voitettavaa ja hävittävää ja molemmat pystyvät tahoilleen sanomaan voittaneensa sitten, kun sopimus tehdään. Siihen tässä pyritään.  

Soinin mukaan perussuomalaisten kanta Natoon on se, että jäsenyyttä ei pidä nyt hakea. Walesissa allekirjoitettu isäntämaasopimus määrittelee hänen mukaansa muun muassa sen, miten huolto toimii ja miten vakuutukset hoidetaan.  

-Se virallistaa ja jaksottaa sen, miten harjoituksia jatkossa tehdään. Tähän asti on menty harjoitus kerrallaan, hän sanoi.  

Soini korosti, että Nato ei tule Suomeen harjoittelemaan ilman, että pyydetään. Hän ei kuitenkaan muistanut, esittääkö pyynnön hallitus vai presidentti.  

-Utvan (ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta) kautta se joka tapauksessa käsitellään ja siinä ovat molemmat instituutiot.  

Lue myös:

    Uusimmat