Mainos

Soini Venäjän hermostuttaneesta lausunnosta: Haglundin harkintakyky petti

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ole yllättynyt Venäjän ärähdyksestä liittyen Aftenpostenissa julkaistuun artikkeliin.

Norjalainen Aftenposten-lehti julkaisi perjantaina Pohjoismaiden puolustusministereiden yhteisartikkelin, jossa pohdittiin reagointia mahdollisiin Venäjä-kriiseihin.  

Soini katsoo kuitenkin puolustusministeri Carl Haglundin harkintakyvyn asiassa pettäneen.

– Se on tietysti sinänsä hyvä, että mielipiteitä esitetään, mutta silloin kun niitä esitetään tuolla forumilla ja annetaan ymmärtää, että on aika pitkälle menevä yhteistyö, niin olisi ollut korrektia olla yhteydessä ulkoasiainvaliokuntaan, puolustusvaliokuntaan, tasavallan presidenttiin – tai omiin hallitustovereihin, Soini totesi Huomenta Suomen haastattelussa.

Soini ei kuitenkaan pidä Haglundin virhettä isona asiana.

– En ole kärkäs viemään Haglundia tässä enempää kepinnokkaan. Hän ymmärsi kyllä, että tässä harkintakyky petti, mutta ei tämä mikään maailmanloppu ole.

Soini kuitenkin muistutti, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Suomella voi olla vain yksi linja.

– Me voimme kinastella eläkkeistä, koulutuksesta, määrärahoista tai leikkauksista, mutta viisas kansa ei koskaan kinastele omalla turvallisuudellaan.

Venäjän viesti ei suunnattu pelkästään Suomelle


Artikkelin ilmestymisen jälkeen Venäjä ilmoitti Suomen ja Ruotsin mahdollisen lähentymisen Naton kanssa olevan "erityinen huolenaihe".

Soinin mukaan Suomi ei voi kuitenkaan miettiä tekemisiään pelkästään muiden kannalta.

– Suomi ei tee politiikkaa sillä periaatteella, että mitä mahdollisesti Ruotsi ajattelee tai Venäjä ajattelee. Suomi tekee politiikkaa Suomen omista näkökohdista. Mutta viisas päättäjä ottaa huomioon kaikki mahdolliset seuraukset.

Venäjän reagointi tapaukseen ei sinänsä yllätä Soinia.

– Täytyy muistaa, että Venäjä on suurvalta, ydinasevalta ja heillä on hieman erilainen näkökulma moniin asioihin kuin pieneen sotilasliittoon kuulumattomalla maalla. Näin ne suurvallat tuppaa toimimaan.

– Me suomalaiset tietysti katsomme, että tämä viesti kohdistuu meihin. Mutta suurvalta reagoi laajemmin ja siinä lähtee viesti laajemminkin kuin yhteen naapurimaahan.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.