Soini varoo lupaamasta äänestäjille liikoja - hallitusvastuu kummittelee jo populistijohtajan mielessä

EU-vastaisuus, maahanmuuttokritiikki ja viime aikoina myös taidelinjaukset ovat hallinneet perussuomalaisten julkisuuskuvaa. Mitään näistä puheenjohtaja Timo Soini ei silti nosta esiin tärkeimpänä asiana, jonka puolue haluaa Suomessa muuttaa.

Tärkein on taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus, josta kertovat köyhyyden periytyminen, nuorten syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat. Kuten muutkin puolueet, myös perussuomalaiset näkee, että työllisyyden parantaminen on ratkaisu suurimpaan osaan ongelmista.

- Jos ihmisellä ei ole paikkaa mihin mennä, kukaan ei odota eikä edellytä häneltä mitään, niin kohta hän ei itsekään edellytä itseltään mitään eikä odota mitään.

Selkeää ratkaisua puolueella ei pulmaan ole. Soini pitää kuitenkin mahdollisena, että etenkin alle 25-vuotiaat velvoitettaisiin edes johonkin töihin.

Perussuomalaiset haluaisi myös parantaa perusturvaa. Etenkin työttömät ja pienellä eläkkeellä sitkuttavat ovat liian tiukoilla.

Soini ei silti lupaa millekään ryhmälle lisää rahaa ensi vaalikaudella, vaikka pääsisikin vallankahvaan. Valtiolla ei nyt ole varaa. Tällä erää puolue helpottaisi pienituloisten arkea lähinnä purkamalla tällä vaalikaudella tehdyt energiaverojen korotukset.

"Ei mitään kiilusilmiä"

EU:n vastustajillekaan Soini ei lupaa kuuta taivaalta - eli esimerkiksi EU:sta irtautumista tai jo tehtyjen lainapakettien purkamista, koska päätöksiä ei yksi suomalainen puolue voi tehdä.

- Lupaus on se, että joka kerta isketään kalikkaa rattaisiin kun pystytään.

Gallupsuosion noustua hurjasti perussuomalaiset on tilanteessa, jossa hallitusvastuuseen on varauduttava jo tosissaan. Soini vakuuttaa, että jos hallitustie aukeaa, sille lähdetään kokonaiseksi kaudeksi. Hallitusohjelmaa tehtäessä pitää katsoa, mistä voidaan antaa periksi ja mistä ei. Hän vaatisi ryhmältä vakuutuksen, että ohjelman takana ollaan.

Puheenjohtajan mielestä käsitys, että perussuomalaiset olisi monenkarvaisten aktivistien hajanainen joukko, on väärä ja osin vanhentunut.

- Ei siellä tule vastaan mitään kiilusilmäistä taiteen vastustajaa ja abortin vastustajaa. Tämä on laajentunut yleispuolueeksi niin voimakkaasti, että semmoiset mielikuvat mitä meihin liitetään, eivät ole oikeita.

Soini uskoo pitävänsä eri asioihin, esimerkiksi maahanmuuttoon tai syrjäseutujen etuihin, intohimoisesti suhtautuvat ryhmät koossa yhtenä puolueena johtamistaidoilla, ihmisiä lukemalla.

Arvokonservatiiveille mielipiteenvapaus

Perussuomalaisten ministeriehdokkaiksi Soini nimeää tässä vaiheessa itsensä lisäksi Raimo Vistbackan ja Jussi Niinistön.

Mutta joutuisivatko perussuomalaiset hallituksessa oppipoikien ja -tyttöjen osaan, kun vastuuseen tottuneemmat "vanhat puolueet" ovat löytäneet jo vaaliohjelmasta monenlaisia virheitä?

- Minä ja Vistbacka emme ole enää mitään oppipoikia, emmekä kisällejäkään.

Toisaalta muut puolueet ovat syyttäneet perussuomalaisia halusta palata menneisyyteen, kun puolue haluaa tukea esimerkiksi perinteistä savupiipputeollisuutta ja perinteisiä arvoja. Arvojen osalta Soini suostuu osin allekirjoittamaan väitteen. Hänen mukaansa konservatismin ydin asuu nykyään duunareissa, sosiaalidemokraateissa ja keskustalaisissa, eikä sille ole ollut edustusta.

- Yhteiskunnassa pitää olla mahdollisuus valita arvonsa, ja nyt annetaan ymmärtää, että vanhanaikaisissa arvoissa on jotain vikaa. On eroa, miten näitä arvoja ajetaan tyyliin Päivi Räsänen tai tyyliin Timo Soini.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat