Mainos

Soini: Toimintaa voisi olla ruotsiksikin

Perussuomalaiset on kasvattanut kannatustaan myös ruotsinkielisten parissa. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan puolueella voisikin olla tietyillä alueilla myös kaksikielistä toimintaa.

Soini tarkensi puolueen suhtautumista ruotsin kieleen tänään, kun Åbo Akademin tutkimus julkaistiin. Perussuomalaisia äänestäisi nyt suomenruotsalaisista 2,7 prosenttia, kun kannatus neljä vuotta sitten vastaavassa kyselyssä oli vain yhden prosentin.

- Tämä on hyvä uutinen, vaikkakaan en ole tuloksesta kovin yllättynyt. Ruotsia äidinkielenään puhuvat eivät poikkea muista suomalaisista. He ovat tavallisia ihmisiä, pienviljelijöitä, työntekijöitä, pienyrittäjiä ja kalastajia, jotka sattuvat olemaan ruotsinkielisiä, Soini luonnehti STT:n ruotsinkielisessä haastattelussa.

Kysyttäessä millä tavalla puolue aikoo lähentyä niitä lukuisia pienviljelijöitä ja kalastajia jotka eivät osaa suomea, Soini sanoi pitävänsä mahdollisena, että puolueella olisi tietyillä alueilla kaksikielistä toimintaa.

- Jos ei osaa ollenkaan puhua suomea, niin minun kanssani voi puhua myös ruotsia. Minulla ei ole mitään ongelmaa puhua ruotsia, joskin sitä oli vaikea oppia.

Pakkoruotsia vastustava puolue

Perussuomalaiset ainoana puolueena kannattaa pakkoruotsin poistamista kouluopetuksesta. Puolueen nousu tuskin liittyy loppuvuoden kielikeskusteluun, mutta RKP näyttää saaneen siitä hivenen lisävauhtia. Suomenruotsalaisista yli 70 prosenttia äänestäisi nyt RKP:tä, kun neljä vuotta sitten luku oli 67 prosenttia.

Vastaavasti keskustan kannatusta kielikeskustelu ja etenkin Kokkolan aluehallintokiista näyttää painaneen, sillä puoluetta kannattaa nyt vain 1 prosentti suomenruotsalaisista. Neljä vuotta sitten lukema oli kolme prosenttia.

Åbo Akademin barometrissa tiedusteltiin myös suomenruotsalaisten näkemyksiä pakkoruotsista. Puolet haluaa ehdottomasti pitää siitä kiinni, lisäksi 17 prosenttia on ainakin osittain säilyttämisen kannalla. Hieman yli 20 prosenttia katsoo, että ruotsin opiskelu voitaisiin muuttaa vapaaehtoiseksi.

Kyselyyn vastasi yli 1200 suomenruotsalaista marras-joulukuun aikana.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.