Mainos

Soini pakolaiskiistasta: Jakomenettely houkuttelisi lisää turvapaikanhakijoita

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) katsoo, että turvapaikanhakijoiden EU:n sisäisen jaon pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen.

Soini perustelee näin puolueensa ministerien eriävää lausumaa jakomenettelystä.

– EU-komissio ei meidän mielestämme ole se instituutio, joka turvapaikanhakijoita voi ripotella mihinkään suuntiin, vaan se on kansallisvaltioiden omassa päätösvallassa, Soini sanoo.

EU-ministerivaliokunta päätti aamulla, että Suomi on valmis käsittelemään komission esitystä turvapaikanhakijoiden jakamisesta ja osallistumaan menettelyyn, jolla jäsenmaat sopivat jaosta heinäkuun loppuun mennessä. Perussuomalaisten mielestä EU:n sisäisiä siirtoja ei pitäisi toteuttaa.

Soini uskoo, että EU:n turvapaikanhakijoiden jakomenettelyn avaaminen houkuttelisi Välimeren alueen maihin lisää turvapaikanhakijoita.

– Kun sana leviää, että sirottelu on mahdollista, niin pidän sitä vahingollisena ja vääränä tapana hoitaa asia. Oikea tapa on vaikuttaa pakolaisuuden syihin ja käydä ihmiskauppaa vastaan, Soini toteaa.

– Ongelma on vakava, ja siihen täytyy kansainvälisellä yhteistyöllä puuttua, että ihmisvirta loppuu.  

Hallitustyöhön ei pitkäaikaista vaikutusta

Ulkoministeri arvioi, ettei ole vielä selvää, että EU-komission esitys jaosta menee läpi EU-maiden johtajien torstaina ja perjantaina pidettävässä huippukokouksessa.

– Asiaa valmistelevassa ulkoministerikokouksessa, johon osallistuin, oli aika paljon kriittisiä näkökantoja, Timo Soini sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustajat tulevat myös vastustamaan asiaa eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Soinin mukaan perussuomalaisten irtautuminen hallitusrintamasta ei vaikuta puolueiden hallitusyhteistyöhön pidempiaikaisesti, vaikka asiasta käytiin EU-ministerivaliokunnassa tiukka keskustelu.

– En usko, että se yhteistyöhön ikuisesti vaikuttaa. Varmaan jatkossa saadaan aika hyvin kantoja soviteltua yhteen, mutta nyt ei saatu. Ei tästä mitään pidempiaikaista tule, Soini toteaa. 

Stubb: Suomen kannettava vastuuta

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) ei halunnut arvioida, minkälaisen juovan perussuomalaisten eriävä siirtolaiskirjaus jättää hallituksen sisälle.

Stubb sanoi päivällä toimittajille eduskunnassa, että sisäisten ristiriitojen sijaan huomio pitäisi siirtää Eurooppaan pyrkiviin turvapaikanhakijoihin ja heidän auttamiseensa.  

Suomen on Stubbin mukaan kannettava osaltaan humanitääristä ja inhimillistä vastuuta.

– Tuhansia ihmisiä kuolee Välimerellä tällä hetkellä. Silloin on oikeastaan aika yhdentekevää, mitä Suomen hallituksen sisällä ajatellaan. Kaikkein tärkeintä on, että hädässä olevia ihmisiä autetaan.  

Perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta hallituksen linjana on, että Suomi on valmis keskustelemaan muiden EU-maiden kanssa siirtolaisten vastaanottamisesta. 

– Saksaan hakee tänä vuonna noin 200 000 turvapaikanhakijaa ja Ruotsiin noin 80 000. Me keskustelemme Suomessa muutamasta sadasta, Stubb huomautti.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja