Mainos

"Soini olisi voittanut tentin, vaikkei olisi ollut edes mukana"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini äänestettiin MTV3:n pääministeritentin voittajaksi. Tänä aamuna päättyneessä äänestyksessä annettiin yhteensä hieman yli 26 500 ääntä. Soini keräsi äänistä yli 40 prosenttia.

Tuttuun tapaan Soini sai kiitosta suorapuheisuudestaan ja rauhallisesta esiintymisestään.

– Kyllä kansa tietää, ja Timo on suosituin ja viisain. Timo puhuu asioista asioina, kertoo totuuden, oli se kuinka karu tahansa. Kun vain toimittajat antaisivat Timon puhua, että saisi tasa-arvoisen kohtelun puheajoissa.

– Timo Soini on niin leppoisa ja rauhallinen... oikea koko Suomen nallekarhu.

Soinin kärkipaikka sai kuitenkin myös kritisoijat liikkeelle. Moni katsoi Soinin turvautuvan liikaa samoihin fraaseihin. Myös sitä kritisoitiin, että Soini olisi äänestetty pääministeritentin voittajaksi, vaikka tämä ei olisi ollut tentissä edes mukana.

– Tentti ei ole vielä lähtenyt edes kunnolla käyntiin ja täällä on jo annettu viiltävät analyysit siitä, kuka pärjää parhaiten. Timo Soinin kannattajat äänestäisivät, vaikka Soini puuttuisi koko tentistä.

Soinia äänestettiin, Urpilaista hehkutettiin

Vaikka Soini kannatusta keräsikin, niin kommenteissa olivat yllättävän usein äänessä sen sijaan demarijohtaja Jutta Urpilaisen kannattajat.

– Hyvä Jutta! Rehellisyys, oikeudenmukaisuus, suora puhe... sdp:llä on oikeat eväät tässä kisassa, kommenteissa todettiin.

– Jutalla on painavaa asiaa - hyvin perustellut mielipiteet. Ei eläkeiän nostolle ja oikeudenmukaisuutta lisää tulonjakoon.

Varsinaisessa yleisöäänestyksessä Urpilainen jäi vasta kolmanneksi, mutta MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund nosti tämän tentin voittajaksi. Hän arvioi Urpilaisen koko ajan parantaneen juoksuaan ja saman olivat panneet merkille myös monet kommentoijat.

Kommenteissa enteiltiinkin, että tämä näkyy myös vaalipäivänä.

– Jutta pärjää parhaiten. Pärjää koko ajan paremmin ja paremmin. Kun arvot ovat kohdallaan, on helppoa ottaa kantaa oikeudenmukaisuuden puolesta. Muuten tämä nettiäänestys on eräänlainen "huutoäänestys" johon ei kannata ripustautua. Masinointi tässä nettiäänestyksessä nostaa kyllä Jutan kannattajien intoa äänestää vaalipäivänä.

Asiallinen Katainen kakkoseksi

Äänestyksen kakkossijan vei asiallisuudellaan kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, joka keräsi noin 27 prosentin äänisaaliin.

Erityisesti Kataisella näytti olevan kannatusta pienyrittäjien joukossa.

– Tilannehan on se, että Timo ja Jutta eivät ymmärrä asioita yrittäjän näkökulmasta. Mistä tästä maasta löytyy työpaikkoja, jos yrittäjät eivät investoi ja tarjoa työtä?? Pienyrittäjät nimenomaan!! Sieltä verorahat tulevat, ja siitä se nousu lähtee, kun luodaan edellytyksiä työllistymiselle.

– Olen pienyrittäjä, työllistän 25-30 henkeä. Katainen ajaa parhaiten työllistämistä. Jos euro kaatuu, joudun lopettamaan yritykseni ja valitettavasti ihanat ihmiset joutuu työttömäksi. Euro on tärkeä meille, eli tuetaan muita että meitäkin joskus tuetaan.

"Katainen pelkää että mörkö syö, Kiviniemen jakku sointuu silmiin"

Moni intoutui pelkän voittajan hehkuttamisen sijaan arviomaan koko nelikon suoriutumista.

– Kiviniemellä on selvä ehto: hän haluaa olla pääministeri seuraavassa hallituksessa, muut vaihtoehdot eivät käy, on itsekäs. Katainen pelkää että mörkö syö meidät, jos Portugali-paketti kaatuu, perusteluja ei kuitenkaan löydy vaan arvailua. Urpilainen vastaa selkeästi. Soinin puheesta saa selvää mitä hän sanoo.

Arvioissa käytiin läpi niin asiasisällöt kuin tyylitajukin.

– Pakko sanoa, että Soinilla on hyvää reaalipolitiikkaa. Urpilainen on petrannut hyvin. Katainen esiintyy hyvin mutta toistelee Eu-asioissaan pakkomantraa , jolla yrittää pelotella äänestäjiä. Kiviniemestä ei ole paljon sanottavaa, tai no, jakun väri sopii hyvin silmien väriin.

Voi aikoja, voi tapoja?

Ministeritentin hännille jäi keskustan Mari Kiviniemi, joka keräsi vajaan 15 prosentin kannatuksen. Eräs kommentoija löysi tähän myös syynsä:

– Mari Kiviniemen kannattajat eivät istu tietokoneen ääressä kuten persujen nuoret. Myöskään Jutta ei saa ääniä, koska aktiiviset äänestäjät lienevät valtaosin nuorehkoja miehiä.

Samainen kommentoija kritisoikin koko äänestystä ja pääministeritentin kokoonpanoa ylipäätään.

– Tämä äänestys on iso vitsi, jolla kuitenkin toivottavasti saataisiin ihmiset vaaliuurnille estämään persujen nousu politiikan isoon liigaan. Se myös on naurettavaa, että gallupien perusteella Soini on tässä pääministerikeskustelussa ja pitkään työtä tehneet vihreät, SFP ja vasemmisto katsovat vierestä. Voi aikoja, voi tapoja.

Katso äänestyksen tulos

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.