Soini: Kyynistä peliä Gazassa

Timo Soini sanoo vastustavansa terroristijärjestö Hamasia, ei missään nimessä palestiinalaisia.

– Se on demokratiassa aivan oikein, että poliitikkoja saa arvostella, mutta myös kannustusta on tullut todella paljon, toteaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini saamastaan kritiikistä.

Etenkin sosiaalisessa mediassa Soinin on katsottu asettuneen liian vahvasti Israelin puolelle Gazan konfliktissa. Soini antoi huomiota herättäneen haastattelun Helsingin Sanomille ennen kuin Israel iski YK:n kouluihin Gazassa. Haastattelu julkaistiin iskujen jälkeen.

– YK:n lipun alla oleviin kohteisiin ei pitäisi ampua, ei tahallisesti eikä tahattomasti. Ne ovat valitettavia asioita enkä minä sellaisia suosi ja hyväksy. Se on selvä. Itse tämä operaatio on paljon laajempi kysymys. Totta kai minäkin kärsin ihmisuhreista ja lapsi- ja naisuhreista, mutta tämä on hieman monimutkaisempi kysymys ja sillä on pidemmät juuret kuin nyt tällaisessa kärjistetyssä some-ajassa annetaan ymmärtää, Soini sanoo. 

– Olen pitkään ollut kahden valtion mallin kannattaja ja johdollani valiokunta kävi Egyptissä, Israelissa ja myös Ramallahissa palestiinalaisalueella pari vuotta sitten. Se on täysin selvä, että molemmilla pitäisi olla olemassaolon oikeutus. Mutta kun Hamas peruskirjassaan haluaa tuhota Israelin valtion ja vastustaa rauhanomaista ratkaisua, niin eihän se kovin hedelmällinen tilanne ole mennä eteenpäin, Soini jatkaa.

– Israelilla kuten kaikilla valtioilla on oikeus puolustaa alueellista koskemattomuuttaan. Ja heidän kimppuunsa on ammuttu raketteja kiihtyvään tahtiin. Kyllähän tässä Hamas käyttää erittäin rajuja toimia menemällä siviilien - naisten ja lasten sekaan - ja ampuu raketteja sieltä, Soini sanoo. 

Kansanedustajat ihmeissään

Soinin vetämän eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan monet jäsenet katsovat Soinin asettuneen lehtihaastattelussa selvästi Israelin puolelle. Tämän katsotaan olevan vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa. 

- Suomen perinteinen linjahan Lähi-idän kriisissähän on ollut, että koitetaan hakea rakentavasti pysyvää rauhaa alueelle. Siihen huonosti sopii, jos me kovin yksipuolisesti lähdemme tukemaan pelkästään Israelin näkemyksiä, toteaa Johannes Koskinen (sd.). 

- Suomen ulkopolitiikka on lähtenyt siitä, että korostamme voimakkaasti kansainvälisen oikeuden merkitystä.  YK:n kouluihin kohdistetut hyökkäykset ovat asiantuntijoiden mukaan jo sotarikoksia. En voi millään käsittää, että miten niin voimakkaasti voi lähteä puolustamaan Israelin selkeästi ylimitoitettuja pommituksia. En olisi odottanut ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajalta tällaista, sanoo Aila Paloniemi (kesk.).

- Timo Soini ei mielestäni nähnyt mitään kohtuutonta Israelin toiminnassa ja itse olen siitä eri mieltä. Israelilla on totta kai oikeus puolustautua, mutta nyt käytetty voima on minun mielestäni liikaa ja kohtuutonta. Erityisesti YK-kohteiden ammunta on ollut anteeksiantamatonta.  Ja toisaalta myös siviilien on päästävä pois sieltä eli kyllä saartoa pitää avata sillä tavalla, että siviilit pääsevät poistumaan, linjaa Timo Heinonen (kok.)

- On erikoista, että ei löydy enempää sympatiaa, vaikka on kuollut valtava määrä siviilejä: naisia ja lapsia. Ihmisiä, jotka eivät välttämättä ylipäätään edes kannata Hamasia. Ja Israel on vastuussa näistä siviiliuhreista.  Ei se, mistä Hamasin raketit laukaistaan oikeuta sitä, että syntyy tällainen määrä siviiliuhreja. Soinin kanta on kyllä todella kaukana siitä, mikä esimerkiksi on katolisen kirkon virallinen kanta ja puheenvuorot. Ei voi sanoa, että hän puhuisi erityisesti katolisena, koska katolinen kirkkohan on vaatinut tulitaukoa ja ollut erittäin huolissaan siviiliuhrien määrästä, sanoo Anni Sinnemäki (vihr.).

Lue myös:

    Uusimmat