Mainos

Soini eduskunnan tietovuodosta: Erittäin vakava asia

MTV Uutisten tietojen mukaan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnasta tai puolustusvaliokunnasta on tapahtunut tietovuoto.

Puolustusministeriö on valmistellut asiasta tutkintapyyntöä, mutta sitä ei ole vielä jätetty, kertoo puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mukaan epäillyssä vuodossa on kyse kahdesta asiakirjasta. 

Niinistö pitää vakavana, jos vuoto on tullut eduskunnasta. Hän ei STT:n haastattelussa pidä pois suljettuna, etteikö asiakirjoja ole voitu vuotaa puolustus- tai ulkoministeriöstäkin.

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) vahvistaa asian MTV Uutisille. Soini ei halua sanoa suoraan, onko asiakirjoja vuotanut nimenomaan kansanedustaja.

- Näitä asiakirjoja, joista tämä vuoto on tullut, ovat saaneet ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsenet.

Soini pitää vuotoa erittäin vakavana. 

- Valiokunnan saamat luottamukselliset tiedot ovat ehdottomasti salassa pidettäviä ja kansanedustaja tekee siinä virkavirheen, jos luovuttaa salaista tietoa eteenpäin, Soini sanoo.

Kyseessä on ainakin Iltalehden käsiinsä saama puolustusministeriön muistio, joka oli annettu näille kahdelle valiokunnalle. Muistion mukaan Suomella ja Natolla on kaikkiaan 57 kumppanuustavoitetta, joista paljon julkisuudessa ollut isäntätukisopimus on vain yksi. Iltalehti uutisoi eilen, että muistion julkisuutta on rajoitettu julkisuuslain perusteella.

Myös puolustusministeri Carl Haglund (rkp) vahvistaa tiedon tietovuodosta. 

- Eduskunnasta on meidän arviomme mukaan vuotanut salaisia asiakirjoja, joita iltapäivälehdet ovat tuoneet julkisuuteen. Ei voida vielä sanoa, mistä ne ovat vuotaneet, mutta tämä on hyvin vakava tilanne, Haglund sanoi MTV:lle eduskunnassa.

MTV Uutiset tavoitti Haglundin ulkoasiainvaliokunnan kokouksen jälkeen, jossa hän oli kuultavana tulevasta Naton huippukokouksesta.  

- On hyvä, että tästä tehdään vaadittu rikostutkinta, koska kysymyksessä on rikos.

Haglundin mukaan tietovuodot voivat johtaa siihen, että eduskunnan tiedonsaanti huonontuu.

- Se on tämän vakavin seuraamus. 

Asia on herkkä, koska Suomen on määrä allekirjoittaa isäntämaasopimus Naton Walesin huippukokouksessa tällä viikolla. 
Haglundin lisäksi Suomesta huippukokoukseen osallistuvat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd). 

Juttua täsmennetty 3.9. kello 15.26. Jutussa kerrottiin aiemmin, että rikostutkinta olisi jo alkanut. Myöhemmin puolustusministeriöstä tarkennettiin, että tutkintapyyntöä valmistellaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.