Mainos

Soijakastikkeet syyniin

Ruotsin elintarvikevirasto aikoo kieltää viiden kiinalaisen soijakastikkeen myynnin. Syynä ovat kastikkeiden liian suuret klooripropanolipitoisuudet. Klooripropanolin epäillään eläinkokeiden perusteella aiheuttavan syöpää. Suomessa halutaan asiaa tutkia ensin omilla markkinoillamme, ennen kuin edes harkitaan mahdollisia kieltoja.
Ruotsissa kiellon kohteeksi ovat joutumassa seuraavat valmisteet: Amoy Superior Sauce, Äkta kinesisk soja/Mushroom Soy, Pearl River Bridge Mushroom Soy Sauce, Pearl River Bridge Superior Dark Soy Sauce ja Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce. Kyseisistä tuotteista löytyi Ruotsin elintarvikeviraston tutkimuksissa klooripropanolia yli 1 milligramma kiloa kohden, minkä mm. Saksan viranomaiset ovat asettaneet pitoisuuden ylärajaksi. Ruotsin elintarvikevirasto ryhtyi tutkimaan soijavalmisteita juuri Saksassa tehtyjen löytöjen perusteella.

Suomessa tutkitaan asiaa ensin

Suomen elintarvikevirasto selvittää, onko tällaisia soijakastike-tuotteita markkinoilla. Nopeita kieltopäätöksiä meillä ei kuitenkaan ole odotettavissa vain sen perusteella, että Ruotsi tekisi kieltopäätöksiä.
-Täytyy itse selvittää se, mikä tilanne on meillä ja siihen menee jonkin verran aikaa. Olisi loogista tehdä selvitys kaikista markkinoilla olevista tuotteista, sanoo Elintarvikeviraston johtaja Kalevi Salminen. Salmisen mukaan Suomessa ovat myynnissä ruotsalaisten mainitsemalta valmistelistalta ainakin tuotteet Amoy Superior Sauce sekä Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce. Salmisen mukaan on pohdittava vielä sitä, tehdäänkö tutkimus Suomessa vai tutkitutetaanko aineet jossakin ulkomailla. Analyysivalmiuksien tekemiseen Suomessa menisi kuitenkin jonkin verran aikaa. Soijakastikkeeseen joutuu klooripropanolijäämiä valmistusmenetelmän vuoksi. -Soijassa olevaa valkuaista pilkotaan pienemmäksi, jolloin siitä saadaan esille voimakkaamman makuisia aineita. Siinä prosessissa käytetään suolahappoa eli kloorivetyhappoa, joka sitten aiheuttaa tämmöisiä reaktiojäämiä tuotteeseen, Salminen selvittää.

Erilaisia valmistustapoja

-Samantyyppisiä soijakastikkeita voidaan valmistaa myös käymistekniikalla ja entsymaattisesti, jolloin niistä ei ole mitään riskiä kenellekään, koska niissä kloorivetyhappoa eikä klooripropanolia voi edes teoreettisestikaan muodostua, Salminen lisää. Johtaja Salmisen mukaan Saksan viranomaiset ovat vierailleet kiinalaisissa ravintoloissa, joista on noudettu näytteitä. -Soijakastikkeet eivät ole mistään vähittäiskaupan hyllyiltä kerättyjä vaan kiinalaisravintoloista. Ravintolat ovat saattaneet myös tuoda jotakin suoraan Kiinasta, hän arvelee. Salmisen mukaan elintarvikevirasto ei edellytä tässä vaiheessa mitään soijakastikkeiden markkinoilta pois vetoja. Jos joku kauppa haluaa niin tehdä, niin se on kaupan asia. Kesko ilmoitti tiistaina ryhtyneensä varmuuden vuoksi itse toimiin. -Uutistietojen perusteella laitoimme kiinalaiset soijakastikkeet myyntikieltoon siksi aikaa kun olemme selvittäneet, mikä niiden valmistusmenetelmä on ja onko mahdollista, että niissä olisi klooripropanolia, kertoi laadunvarmistuspäällikkö Ulla Lemmetti yhtiöstä.
(STT-TT)

Hanna Leivonniemen juttu klo 19 uutisissa 1:05. Haastateltavina toimitusjohtaja Osmo Laine Päivittäistavarakauppa ry:stä ja apulaisjohtaja Pekka Pakkala Elintarvikevirastosta

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.