Mainos

Sohvamarkkinoiden uudet tuulet

Sohva on koko olohuoneen näkyvin huonekalu ja samalla huoneen tärkein kaluste. Sohvan tulisi olla mukava, kulutusta kestävä ja muuhun sisustukseen istuva. Nyt muodissa ovat muun muassa rauhalliset kuviot, graafiset muodot ja toiminnalliset ratkaisut.

Kodin olohuoneen koko vaikuttaa siihen minkä kokoinen sohva on järkevä hankkia. Pieneen kotiin sohvan rinnalle voi ostaa kauniin nojatuolin, tai korvata sohva reippaan kokoisella olotuolilla.

Erikokoiset sohvat ja nojatuolit kuuluvat kiistatta perinteisen olohuoneen sisustukseen. Uutta sohvaa tai nojatuolia hankkiessa on hyvä huomioida kodin yleinen sisustusilme/-tyyli, huonekalun muoto, malli, koko, materiaali, väri sekä helppohoitoisuus. Materiaaleissa, väreissä sekä kuoseissa on runsain mitoin valinnanvaraa. Kuoseista löytyy muun muassa ruutua, raitaa, yksiväristä, kukkaprinttiä tai muita orgaanisia kuvioita. Hankintaa tehtäessä on kuitenkin kaikkein tärkeintä miettiä kuinka kestävä sohva tai nojatuoli on. Laadukas huonekalu kestää kovaakin kulutusta, jopa vuosikymmeniä.

Funktionaalisuutta ja kaunista muotoilua

Sohva- ja nojatuolimaailman trendit kietoutuvat rauhallisuuden ja seesteisyyden ympärille. Vaikutteita huonekalujen muotoiluun sekä kuviointeihin on haettu muun muassa 1960-luvulta. Erilaiset ruutu-, raita-, ja kasviaiheiset kuvioinnit ovat nyt selkeästi esillä huonekalujen tekstiilipinnoissa. Muita selkeästi erotettavia muotoseikkoja ovat puhtaat graafiset muotoilut sekä mustavalkoisen, hopean, kullan ja metallipintojen käyttö.

Tämän päivän sohvissa ja nojatuoleissa on ajateltu myös vahvasti huonekalujen toiminnallisuutta. Funktionaalisuutta on pyritty viemään mahdollisimman pitkälle. Kaupoista löytyy muun muassa sohvamalleja, joiden selkänojan takana on kirjahylly tai käsinojat, jotka toimivat pikkupöytinä.

Mukavuus ennen kaikkea

Sohvavalikoimat ovat hyvin runsaat. Valittavia malleja on aina kahden ja kolmen hengen sohvista, vuode- ja kulmasohviin. Sohvaa valittaessa on hyvä miettiä kuinka monelle sohvan tulisi perheessä riittää. Suuremmalle perheelle kulmasohva on erinomainen valinta, sillä siinä on tilaa koko perheelle. Vuodesohva on vastaavasti hyvä valinta, jos halutaan säästää tilaa. Siitä saa nopeasti lisävuoteen yövieraille ja samalla sohva toimii oivallisena vuodevaatteiden säilytyspaikkana.

Pienemmän sohvan lisäksi kotiin voin hankkia mukavan nojatuolin, joka toimii niin lepotuolina kuin myös kodikkaana lukunurkkauksena. Myös nojatuoleja on runsaasti erilaisia. On perinteisiä siroja nojatuoleja sekä kookkaampia lepotuoleja. Suurimmissa nojatuoleissa on mahdollista jopa nukkua, sillä useissa malleissa jalkaosan saa nostettua kammesta ylös.

Laadukkuus ja mukavuus käsi kädessä

Laadukkaan sohvan tai nojatuolin tulisi olla ennen kaikkea kestävä, lujarakenteinen ja silmää miellyttävä. Sohvassa tulisi olla hyvä istua sekä maata ja sama pätee nojatuolin ominaisuuksiin. Uutta oleskeluhuonekalua ostaessa ei pelkkä katselu riitä, vaan niitä on hyvä testata kaupassa, miltä istuminen ja makaaminen tuntuvat. Kokeilemalla selviää mukavuuden lisäksi se onko sohva oikeinmitoitettu.

Ulkonäköseikoilla on suuri vaikutuksensa, mutta huonekalua hankkiessa olisi myös hyvä tutustua sen runkoon, vuorauksiin ja verhoiluun. Irrotettavat istuinpäälliset on helpompi pitää puhtaana, mutta kiinteitä tekstiilejäkin voi suojata. Sohvan sekä nojatuolin positiivisiin ominaisuuksiin kuuluu myös riittävä maavara, jolloin imurointi huonekalun alta onnistuu kätevämmin.

Erilaiset sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta laatumerkit pitävät vankan jalansijan vuodesta toiseen. Muun muassa Adea, Artek, BoConcept, Fritz Hansen, HT collection, Interface, Boknäs, Muurame ja Natuzzi ovat vuosi vuoden jälkeen suosittuja ja laadusta tunnettuja merkkejä. Heidän valikoimistaan löytyy niin perinteisiä huonekaluja kuin myös aivan tämän hetken trendikkäimpiä luomuksia.

Teksti: Johanna Tamminen/ Mediafocus
Kuvat: HT-Collection, Ikea, Sotka

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.