Mainos

Sofi Oksasesta tehtiin multitaidetta

– Kun on saatu yksi hyvä idea niin sitä kannattaa hyödyntää monella taiteen alalla, sanoo säveltäjä, laulaja Maija Kaunismaa.

Hänen yhteistyönsä kirjailija Sofi Oksasen kanssa tuottaa multitaidetta laajemmin kuin Suomessa ennen on nähty: laululyriikkaa teatteriin, tupla-cd:n ja kirjan myyntiin, hyväntekeväisyyskierroksen ympäri maata sekä kuvataidetta teatterin live-lavasteina.

Julkistaminen on hyväntekeväisyystilaisuudessa Kansallisteatterissa lauantaina 27. elokuuta ja varsinainen laululyriikkaesityksen ensi-ilta 1. syyskuuta.

Taiteen tuotteistaminen on yleensä alkanut yhden teoksen, vaikkapa elokuvan menestyksellä. Seuraavana on tehty äänitallenne, videopeli, ehkä maskottileluja ja muuta oheiskrääsää. Oksasen Puhdistus raivasi jo tietä tälle toimintamallille: ensin tuli teatterieritys, sitten vasta kirja, valmisteilla on ooppera ja elokuva.

Historiallinen esimerkki multitaiteesta on Kalevala, joka alkoi kansanperinteenä kulkeneina lauluina, niistä Elias Lönnrot kokosi kirjan, joka innoitti kuvataitelijoita maalaamaan tauluja.

Uutta on teoksen ilmestyminen samaan aikaan eri alojen sovelluksina.

Rankka aihe pehmennetty

Multiteosten aiheena on naisten kokema väkivalta, alistaminen ja ahdistelu. Oksasen teksteissä kerrotaan työpaikalla henkisestä väkivallasta, toistuvista hipaisuista, pelosta mennä yksin kopiokoneelle, pelosta jäädä yksin osastolle. "Minun ruumiini ei ole enää minun .. minun ruumiini on kiveä"

Taitelijat ja kirjan kustantanut Bonnier Books lahjoittavat osan tuotoista Ensi-ja turvakotien liitolle.

Keskustelua perheväkivallasta herätetään kiertueella, johon osallistuu myös Sofi Oksanen. Kiertue käy lokakuun aikana kymmenellä paikkakunnalla Ouluun ja Kajaaniin asti.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 26.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.