Sofi Oksasen Puhdistus ensi-iltaan New Yorkissa – lue Peter Franzénin fiilikset

Näyttelijä Peter Franzén odottaa jännityksellä Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmän ensi-iltaa New Yorkissa torstai-iltana, siis perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa.

– Tämä taiteeseen keskittyvä teatteri rosoisessa Greenwich Villagessa on juuri se oikea, sanoo kadun roskakasojen keskellä Peter Franzén.

Franzén esittää puhdistuksessa miespääosaa. Peter kertoo haluavansa paljon mieluummin olla mukana näytelmässä jolla on sanottavaa, jossa on muutakin kuin huikea tekninen elämys.

– En haluaisikaan olla SpiderMan, kuittaa Franzén huippusuositun Broadway musikaalin, jonka budjetti on tiettävästi 58 miljoonaa dollaria. Puhdistuksen budjetti LaMaMassa on vain 50 000 taalaa.

Käsikirjoittaja saa yleensä verotetuista lipputuloista 12 prosenttia. Menestysmusikaaleissa tulot voivat olla suuria, taidenäytelmissä vaatimattomia. Sofi Oksanen kertoo MTV:lle ettei hän saa LaMaMan esityksestä mitään korvausta. Silti Oksanen on tyytyväinen ja yllättynyt näytelmänsä maailman menetykseen.

Puhdistus on tulossa Yhdysvalloissa New Yorkin jälkeen washingtonilaiseen teatteriin, muita sopimuksia on tehty Saksaan, Ranskaan, Portugaliin, Turkkiin ja kaikkiin Pohjoismaihin. Ruotsissahan Puhdistus menee jo Tukholman kaupunginteatterissa ja Uppsalassa sekä Virossa Tarton Vanemuine-teatterissa. Suomessa sitä on esitetty ensimmäisenä 2007 Kansallisteatterissa, sen jälkeen Tampereella, Joensuussa, Seinäjoella, Porissa sekä Vaasassa ja Turussa ruotsiksi.

Kirjan myynti ja teatterimenestys tukevat tietysti toisiaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat