Mainos

Sofi Oksaselle taas superpalkinto

Kirjailija Sofi Oksanen on saanut Brysselissä neljännen kerran jaettavan Europe Book Prize -palkinnon romaanistaan Puhdistus. Esseistä palkittiin Gomorra. Mafia valtakunta -teoksesta tunnettu italialainen Roberto Saviano. Hänen palkittava teoksensa on nimeltään The Beauty and Hell. Molemmat palkinnot ovat 10 000 euroa.

Kaunokirjallisuuden palkintoon oli ehdolla kahdeksan teosta, esimerkiksi kansainvälisesti arvostetuimpiin ruotsalaiskirjailijoihin kuuluvan Per Olov Enquistin omaelämäkerta Ett annat liv.

Tuomariston mukaan Puhdistus on rohkea ja tuskallinen tutkimusmatka Viron historian traumoihin.

Oksanen itse kertoi arvostavansa palkintoa.

- Tämä on erittäin hieno palkinto tietenkin siksi, että juryyn kuuluu suurten eurooppalaisten lehtien kirjeenvaihtajia eli tämä on journalistien antama palkinto. Se on hienoa, ja sitten tietenkin myös se, että kirjoitan Euroopan jakautumisen seurauksista ja mitä se tarkoittaa tavallisille ihmisille, niin siinäkin mielessä tämä on erinomainen ja hieno palkinto, kirjailija sanoi. - Eurooppalaisuus merkitsee minulle sitä, että on tiettyjä arvoja kuten sananvapaus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä se, että pidämme kiinni näistä hyvin hauraista ja helposti haavoittuvista arvoista.

Delors ja Buzek juhlistavat palkintoa

Palkinnot luovutti Euroopan unionin komission entinen puheenjohtaja Jacques Delors. Paikalla juhlaillallisilla Euroopan parlamentissa oli myös Euroopan parlamentin puhemies Jerzy Buzek.

Euroopan valtamedioiden journalisteista ja kirjeenvaihtajista koostuvaa tuomaristoa johti saksalaisohjaaja Volker Schlöndorff.

Viime vuonna kaunokirjallisuuden palkinnon voitti puolalaiskirjailija Marius Szczygiel teoksellaan Gottland. Esseistä palkittiin ranskalaiskirjailija Sylvie Goulard.

Myynti jo 500 000

Sofi Oksasen Puhdistus on voittanut Suomessa kaikki mahdolliset palkinnot. Lisäksi se on saanut Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Ranskassa se on voittanut kaksi merkittävää palkintoa: Prix Feminan ja FNAC-kirjakauppaketjun palkinnon.

Puhdistusta on myyty yhteensä noin puoli miljoonaa kappaletta. Yksin Suomessa on käynyt kaupaksi 170 000 kappaletta ja teos on meillä edelleen toiseksi myydyin romaani, vaikka sen julkaisemisesta tulee huhtikuussa kolme vuotta.

Katso Terhi Hyvärisen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.