Sofi Oksanen: Venäjä voi käyttää kirjamessuja propagandaan

Kirjailija Sofi Oksanen arvostelee päätöstä valita Venäjä ensi vuoden Helsingin Kirjamessujen teemamaaksi. Hänen mielestään kyse on operaatiosta, jossa sponsorina toimivat Venäjän hallitusta edustavat tahot.  

Sofi Oksasen mukaan esimerkiksi sponsorina toimiva Venäjän lehdistö- ja joukkotiedotusvirasto on vastuussa oppositiomedian toiminnan vaikeuttamisesta Venäjällä.

– Aiemmin (teemamaiden valinnassa) on oltu sananvapautta kunnioittavien maiden linjalla. Ja sitten tulee yhtäkkiä Venäjä.  
Oksanen painottaa, että messujen teemaksi olisi hyvin voinut ottaa venäläisen kirjallisuuden.  

– Emme tiedä tarpeeksi venäläisestä kirjallisuudesta, eikä sitä käännetä tarpeeksi. Tämä on ehdottomasti asia, jota pitäisi kannattaa, hän sanoo.

-Yhteistyökumppanina on taho, joka rajoittaa sanan- ja ilmaisunvapautta Venäjällä, Oksanen painottaa.  

Hän myös lisää, että messujen teemamaaksi on tulossa maa, joka käy sotaa Ukrainassa ja jolle on asetettu kovia pakotteita.  

Mitä oppositiolle kuuluu?

Oksanen ei usko, että venäläiset oppositiokirjailijat pääsisivät messuille teemamaan sateenvarjon alla. Hän haluaisikin tietää, miten Kirjamessut varmistavat sen, että tilaisuudessa olisi monipuolinen tarjonta venäläisestä kirjallisuudesta. 

–Tulevatko he esimerkiksi olemaan yhteydessä (kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö) Peniin. Näin taattaisiin se, ettei kyse olisi pelkästään Venäjän hallituksen propagandaiskusta, Oksanen sanoo.  

Mörköjä?  

Kirjamessujen ohjelmajohtaja Stig-Björn Nyberg ei usko, että Venäjä käyttää messuja propagandavälineenä.  
-Ymmärrän Sofi Oksasta oikein hyvin, mutta kyllä hän nyt näkee mörköjä tässä, Nyberg sanoo.  

Hänen mukaansa Kirjamessujen teemamaalle, eli ensi vuonna Venäjälle, annetaan kymmenen tuntia lavaohjelma-aikaa. Lisäksi suomalaiset kustantajat ja muut näytteilleasettajat voivat tehdä omaa ohjelmaa ja kutsua haluamiaan kirjailijoita paikalle.  

Nyberg painottaa, että Kirjamessuilla on kyse kirjallisuudesta ja kulttuurista, jotka yhdistävät kansakuntia eikä päinvastoin.  

– Tässä ei kannata ajatella, että kyse olisi poliittisesta tapahtumasta. Venäjä esittelee omaa kirjallisuuttaan ja kulttuuriaan. Siitähän tässä on kysymys. Ja kaikilla muilla näytteilleasettajilla on mahdollisuus järjestää omaa ohjelmaa Venäjän kirjallisuudesta ja kulttuurista.  

Nybergin mukaan Venäjää pyydettiin vuoden 2015 teemamaaksi pari kolme vuotta sitten.  

Lue myös:

    Uusimmat