Sofi Oksanen ei ehdi nauttia menestyksestä

Kun Sofi Oksanen julkaisi vuonna 2007 Puhdistus-nimisen näytelmän, ei hän olisi uskonut olevansa muutaman vuoden päästä yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista kirjailijoista.

Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmä julkaistiin kirjana vuonna 2008 ja sen jälkeen Oksasen kalenteri onkin ollut täynnä edustamista ja matkustamista. Puhdistus-kirja on myynyt maailmanlaajuisesti satojatuhansia ja sen käännösoikeudet on myyty jo liki neljäänkymmeneen maahan.

Maailmanlaajuinen menestys tuli yllätyksenä kirjailijalle, joka ei olisi aikoinaan uskonut Puhdistuksen olevan niin iso hitti maailmalla.

– Ei tietenkään, ei missään tapauksessa. Käännösoikeuksia myydään yhä ja itse asiassa Stalinin lehmät ilmestyy nyt parissakymmenessä maassa. Ei sitä tietenkään osannut aavistaa, kun on ollut iloinen ensimmäisistä käännösoikeuksien myymisestä ja yhtäkkiä niitä vaan tulee lisää ja lisää, Oksanen tunnustaa.

Menestys ei tarkoita kuitenkaan lekottelua uima-altaalla viinilasi kädessä, vaan matkustamista ympäri maailman, teoksia promoten.

– Stalinin lehmät ilmestyi kuitenkin jo vuonna 2003, siitä on aika paljon aikaa. Toivon, etteivät he kysy hirveän tarkkoja kysymyksiä, koska mä en pysty enää vastaamaan niin tarkkaan, koska en muista, kirjailijatar tunnustaa.

Samaan hengenvetoon Oksanen tunnustaa, ettei ole pahemmin ehtinyt edes nauttia menestyksestä tai hemmotella itseään menestyksen myötä.

– En ole ehtinyt miettiä nauttimisesta. Työ on parasta hemmottelua sillä tavalla, kun saa tehdä sitä työtä mitä itse haluaa ja olla tärkeiden asioiden äärellä. Se on kuitenkin sitä työtä mitä haluaa tehdä.

Sofi Oksanen ehtii kuitenkin kaiken kiireen keskellä kirjoittaa uutta, vuoden päästä syksyllä ilmestyvää romaaniaan. Romaanin aihe on vielä salaisuus, mutta se käsittelee tuttuun tapaan Viron lähihistoriaa.

(MTV3-ANN-MARI LEINONEN)

Lue myös:

    Uusimmat