Mainos

Söderman kehuu EU:n perusoikeuskirjaa

Euroopan oikeusasiamies Jacob Söderman pitää Euroopan unionin uutta perusoikeusasiakirjaa myönteisenä askeleena. Perusoikeusasiakirja on määrä hyväksyä joulukuussa Nizzan huippukokouksessa unionin toimielinten yhteisenä julistuksena.

Jacob Söderman

Kun EU:n perusoikeusasiakirja on hyväksytty, EU:n hallinnon tulee noudattaa sitä.
-Se on meille hyvin edullinen. Me voimme soveltaa sitä EU:n hallinnon suhteen, jos ne eivät itse huomaa sitä tehdä, Söderman totesi tänään Tampereella SDP:n EU-parlamenttiryhmän järjestämässä seminaarissa.

Södermanin mukaan perusoikeusasiakirja alkaa elää, kun EU:n hallinto, Euroopan yhteisöjen tuomioistuin ja oikeusasiamies rupeavat soveltamaan sitä käytännön elämässä.
-Paperi rupeaa elämään oikeuskäytännön kautta EU-oikeuden maailmassa. EU-oikeus on tällaista, että aina ei ole kirjoitettua lakia vaan oikeustapauksia, oikeusasiamies selitti.

Työntekijöiden oikeudet mukana

-Ehkä merkittävintä on, että myös työntekijöiden oikeudet on otettu perusoikeusasiakirjaan, Söderman arvioi. Myös oikeus hyvään hallintoon on Södermanista tärkeä kohta.
-Tämä säännöstö tulee johtamaan siihen, että EU:n on enemmän tai vähemmän pakko hyväksyä laki hyvästä hallinnosta, Söderman ennusti.

Asiakirjan puutteena Söderman näki julkisuutta koskevien pykälien puuttumisen. Södermanin näkemyksen mukaan perusoikeusasiakirjan pohjalta määrätään EU:n perustuslain perusoikeudet, jos perustuslakia ryhdytään laatimaan. Keskustelu EU:n perustuslain tarpeellisuudesta ei Södermanin mukaan ole kovin tärkeää oikeusasiamiehen kannalta. Hän muistutti, että tällä hetkellä perussopimukset täyttävät perustuslain tehtäviä.

Tuhannet kantelut työllistävät

Euroopan oikeusasiamiehen tehtävänä on puuttua unionin toimielinten ja laitosten hallinnollisiin epäkohtiin. Oikeusasiamies aloitti syksyllä 1995. Viiden vuoden aikana oikeusasiamiehelle on tullut yli 6000 kantelua. Tutkimus on aloitettu lähes tuhannessa tapauksessa.

Oikeusasiamies on esittänyt toimielimille suosituksia, ja kolmesta tapauksesta hän on laatinut erityiskertomuksen Euroopan parlamentille. Oikeusasiamies on tähän mennessä saattanut päätökseen viisi omasta aloitteesta tehtyä tutkimusta. Vuodenvaihteessa hän ryhtyi omasta aloitteestaan tutkimaan komission maksuviivästyksiä.

Söderman tiivisti kokemuksensa luonnehdintaan, että EU:n hallinto on mainettaan parempi, sillä se yrittää aktiivisesti korjata virheitään. Usein hallinto korjaa epäkohdan itse, kun oikeusasiamies puuttuu asiaan ja pyytää lausuntoa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.