Mainos

Söderman haukkuu kuntauudistuksen

Entisen EU:n oikeusasiamiehen Jacob Södermanin mielestä kuntauudistuksen pahin vika on lähidemokratian heikkeneminen. Uudistusta vievät eteenpäin poliittiset valtiosihteerit ilman kansan valtuutusta, moittii Söderman.

Entinen EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman arvostelee kuntauudistusta Hufvudstadsbladetin haastattelussa. Södermanin mielestä kyseessä on teknokraattinen hanke, jota vievät eteenpäin poliittiset valtiosihteerit ilman kansan valtuutusta.

Suurten, yli 20 000 asukkaan kuntien tavoittelu johtaa Södermanin mukaanvain siihen, että päättäjien ja kansalaisten välinen kuilu levenee entisestään. Päätöksenteko siirtyy "pomoille", ammattibyrokraateille, joiden ei tarvitse kohdata hallitsemiaan kansalaisia.

- Kunnianhimoiset valtiosihteerit ja teknokraatit valtiovarainministeriön kellarissa lienevät muotoilleet tämän uudistuksen.Heidän ei tarvitse kantaa päätöksistään poliittista vastuusta. Siksi he valmistelevat uudistusta, joka vain heikentää palveluja, Söderman varoittelee.

Suuremmissa yksiköissä leikkaaminen on helpompaa. Ihmiset oppivat, ettei palveluja kannata edes pyytää ja näin luodaan säästöjä, Söderman moitiskelee.

Kuntauudistuksen pahin vika on Södermanin mielestä kuitenkin se, että lähidemokratia heikkenee.

- Demokratian jalkaväki koulutetaan kuntien lautakunnissa. Se on pohjoismaisen demokratian perusta. Kun lautakuntia vähennetään ja puoliammattilaiset pomot ottavat vallan, saamme entistä vähemmän ihmisiä, jotka oppivat miten demokratia toimii käytännössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.