Mainos

Söderman: Asehakijan tulisi suostua terveystietojen antamiseen

Kansanedustaja Jacob Söderman, SDP

SDP:n kansanedustaja sekä entinen EU:n ja eduskunnan oikeusasiamies Jacob Söderman ehdottaa, että ensimmäistä aselupaa haettaessa poliisin tulisi voida pyytää hakijalta suostumus hänen terveyteensä sekä asevelvollisuuden suorittamiseen liittyvien tietojen saamiseen. Mikäli hakija ei antaisi lupaa tarvittavien tietojen saamiseen, eikä tietoja muutoinkaan olisi saatavilla, aselupahakemus hylättäisiin.

- Lakimuutokset tämän asian suhteen ovat ongelmallisia siksi, että kaikki sosiaali- ja terveystiedot on muutaman vuoden sisällä tulossa elektroniseen rekisteriin. Ihmiset kokevat tämän asian hyvin arkaluonteiseksi, sanoo Söderman

Lähtökohtana koko aseluvan myötämiselle tulisi Södermanin mukaan olla se, että ase tulee hyväksyttävään käyttöön: metsästykseen, urheiluammuntaan tai ammatin vaatimaan tarpeeseen.

Lisäksi pitäisi pyrkiä varmistamaan se, että asetta ei tulla käyttämään väärin. Mikäli aselupaa haetaan vain "sorakuoppa-ammuntaa" varten, hakemus tulisi Södermanin mielestä hylätä.

- Lakia tulisi aseluvan osalta selventää. Tällä hetkellä lakitekstistä on erittäin hankala löytää sitä, että kuka saa aseen, minkälaisen aseen ja mihin tarkoitukseen, sanoo Söderman.

Södermanin mukaan Ruotsin aselaki on sikäli parempi, että siinä aseen hyväksyttävä käyttötarkoitus ja aseenhakijan henkilökohtaiset ominaisuudet on määritelty selkeästi. Suomen aselaissa korostetaan pikemminkin aseiden teknisisä ominaisuuksia, toteaa Söderman.

Jokaisella on oikeus turvallisuuteen

Jacob Södermanin mielestä kaikkein tärkein perusoikeus lukee Suomen perustuslaissa: jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

Ampuma-aselakia uudistettaessa viitataan usein aseluvan hakijan oikeuksiin. Södermanin mielestä tätä oikeutta voidaan kuitenkin rajoittaa perustuslakiin nojaten muiden ihmisten turvallisuuden varmistamiseksi.

Södermanin mielestä olennaista on se, että tulivoimainen käsiase tulisi myöntää ainoastaan ammattikäyttöön. Söderman pitää hyvänä edistysaskeleena sitä, että voimakkaiden ilmakiväärien ja erilaisten jousien luvanvaraisuutta harkitaan.

Söderman toivoo, että aselakia kiristettäisiin, mutta ei usko näin tapahtuvan.

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.