Mainos

Sodankylän poliisijupakan pimitys puhuttaa

Oikeuskanslerinvirasto on pyytänyt Lapin lääninpoliisijohtajalta Pentti Sairalta selvitystä Sodankylän poliisilaitoksen tilanteesta ja kolmen vanhemman konstaapelin viraltapanon pimittämisestä.

Tänään päivätyssä selvityspyynnössä kysytään, miksi Saira ei informoinut asiasta oikeuskansleria tämän äskettäisellä tarkastusmatkalla. Lääninhallitukseen 8. lokakuuta suuntautuneella käynnillä oikeuskansleri halusi erityisesti kuulla, miten lääninhallituksen eri toimintayksiköt valvovat alaisiaan.

Oikeuskanslerinviraston mielestä ainakin virastoa olisi pitänyt informoida Sodankylän tapahtumista tuon vierailun yhteydessä. Keskusteluissa käsiteltiin muun muassa poliiseista tehtyjä kanteluja sekä poliisiosaston niistä antamia ratkaisuja. Viraston mukaan Saira kertoi tuolloin, ettei poliisiosastossa ole havaittu poliisien käyttäytymisessä läänin alueella mitään erityisiä ongelmia.

Vastaavaa lausuntoa on pyydetty maaherra Hannele Pokalta. Tänään antamassaan tiedotteessa Pokka sanoo, ettei sen enempää Sodankylän kihlakunnan johto kuin läänin poliisijohtokaan pitänyt tarpeellisena tiedottaa ongelmista edes hänelle.

Sodankylän poliisin tulehtuneita henkilösuhteita selvitettiin jo useita vuosia sitten ja kihlakunnan päällikkö siirrettiin silloin erityistehtäviin. Sillä ongelmat eivät kuitenkaan ratkenneet, kuten median kautta nyt on käynyt ilmi.

-Lain mukaan maaherralla ei ole valtaa erottaa tai nimittää kihlakuntien poliiseja. Päätökset tekee paikallinen päällikkö. Laillisuuden kannalta menettelyssä ei liene moitittavaa. Kun kuitenkin kyse on pitkään tulehtuneesta tilanteesta, jossa suuri joukko kihlakunnan poliiseja on osallisena, katson, että minunkin ajan tasalla pitäminen olisi ollut tarpeen, Pokka huomauttaa.

Pokan mukaan virheet tiedotuksessa on tosiasia. Avoimuus olisi ollut paikallaan. Lääninhallituksen tiedotusohjeessakin mainitaan, että myös kielteisistä asioista on kerrottava viivytyksettä ja avoimesti.

-Jos lääninpoliisijohtaja onkin laiminlyönyt tiedotusvelvollisuutensa minulle ja lappilaisille, se ei poista omaa vastuutani. Lääninhallituksen päällikkönä kannan täyden vastuun alaisteni tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Tapahtuneen jälkeen voin vain sanoa, että tällaiset virheet tiedotuksessa eivät saa toistua, Pokka korostaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.