Mainos

Sodankylän elokuvajuhlat teki lipunmyyntiennätyksen

Tämän vuoden suosituimpia elokuvia Sodankylässä olivat Cannes-voittaja Abbas Kiarostamin Kirsikan maku sekä Claude Gorettan Pitsinnyplääjä.

Sodankylän elokuvajuhlille osallistui tänä vuonna ennätysyleisö. Noin 100 näytökseen myytiin viiden päivän aikana arviolta 20 000 lippua.

Yksi suosituimmista elokuvista oli avajaisissa esitetty Pitsinnyplääjä, jonka ohjaaja Claude Goretta esitteli ennen näytöksen alkua. Myös Cannes-voiton vuonna 1997 napannut Abbas Kiarostamin ohjaama Kirsikan maku oli loppuunmyyty. Osa elävällä musiikilla säestetyistä mykkäelokuvista oli myyty niin täyteen, etteivät kaikki lipun ostaneet löytäneet itselleen teltasta istumapaikkaa. Katsojat suhtautuivat kärsivällisesti myös muutamiin ohjelmiston muutoksiin.

Perinteiset aamukeskustelut keräsivät tasaisesti yleisöä. Festivaalijohtaja Peter von Bagh jutteli tottuneesti elokuvaohjaajien kanssa ja sai heidät kertomaan vapautuneesti lapsuudestaan ja henkilökohtaisesta ajatusmaailmastaan. Sunnuntaina päättyneiden elokuvajuhlien tämänvuotinen pakolaisteema näkyi paitsi elokuvien aiheissa, myös ohjaajavieraiden omakohtaisissa kertomuksissa. Useat heistä olivat joutuneet itse sensuurin uhriksi, osallistuneet sotaan tai paenneet sen alta.

Festivaaliyleisö pääsi näkemään maailmankuuluja ohjaajia myös harvinaisemmassa ympäristössä, kun esimerkiksi israelilainen Amos Gitai osallistui lauantai-iltana järjestettyihin lavatansseihin. Lisäksi ohjaajia käveli vastaan niin Sodankylän kaduilla kuin ravintolan jonoissakin.

Sodankylän elokuvajuhlilla perinteisesti jaetun Viasat-palkinnon voitti tänä vuonna kriitikko ja esseisti Jerker A. Eriksson. Palkinto myönnetään yksityiselle suomalaiselle henkilölle, joka on edistänyt työllään kotimaista elokuvakulttuuria. Erikssonin voittoa perusteltiin muun muassa hänen 50-luvulla kirjoittamillaan esseenomaisilla elokuva-arvioilla, jotka herättävät yhä lukijoissaan ajatuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.