Mainos

Sodankylän elokuvafestivaaleilla odotetaan uutta ennätystä

Elokuvafestivaaleilla Sodankylässä on kaikki mahdollisuudet lyödä viimevuotinen ennätys, 25 000 myytyä lippua.

Keskiviikkona alkaneilla kulttijuhlilla teltat, teatteri ja koulun juhlasali ovat olleet tähän asti melko täysiä ja viikonlopuksi on luvassa lisää kävijöitä. Sää on ainakin tähän asti ollut poutainen.

- Majoituskapasiteetin tarjonta Luoston alueella on lisääntynyt, kertoo projektipäällikkö Ari Lehtola.

- Sitä paitsi olemme lisänneet festaripaikalle sukkuloivien bussien määrää.

26. kertaa järjestettävillä festivaaleilla käyvien ihmisten lukumäärää on mahdoton laskea, sanovat järjestäjät. Karkea arvio on 4 000 - 5 000 yöpyjää, sen lisäksi lähiseuduilta käydään Sodankylän keskustassa päivämatkoilla.

Pitäjän talouselämälle festarit on oikea lottovoitto.

- Viidessä päivässä myydään enemmän kuin talvella monen kuukauden aikana, kertoo ravintola Päivin Kammarin johtaja Markku Kallatsa.

- Meillä on tätä varten harjoiteltu konsepti, iloitsee Kallatsa.

- Alkuvuosien kaljatelttojen jälkeen meno on rauhoittunut, nyt myydään enemmän ruokapuolta ja ihmiset keskittyvät elokuvien katsomiseen.

Epävirallisen arvion mukaan festivaalit tuo neljänneksen Sodankylän koko vuoden tuotosta. Kaikki hotellit on varattu, opiskelija-asuntolat on valjastettu majoitusliikkeiksi ja yksityiset ihmiset luottavat kotinsa vuokralle vuosi toisensa jälkeen. Paikallinen painiseura myy koulukeskuksesta patjapaikkoja 20 euro/24 tuntia.

Festareiden talous toimii talkoolaisvoimin. Noin 300 vapaaehtoista siivoaa, myy lippuja ja hoitaa järjestystä ilmaiselokuvia vastaan. Myyntitulot riittävät juuri kattamaan klassikkokuvien näyttöoikeudet ja joka vuosi rakennettavan tekniikan.

Lehtola kertoo, että Sodankylä halutaankin pitää puitteiltaan vaatimattomana vaikka valkokankaille heijastetaankin elokuvamaailman helmet.

Katso Merja Sundströmin juttu: (Huomenta Suomi 17.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.