Mainos

Sodankäynnin tietotekniikka kuin sähköistä kaupankäyntiä

Tietotekniikan käyttö sodankäynnissä ja toisaalta kaupallisissa tarkoituksissa yritysmaailmassa on paljolti samankaltaista. Esimerkiksi vihollista voi sodassa verratta kaupankäynnin asiakkaaseen.

Täsmäase puolestaan vastaa sitä, että kauppa pystyy kohdistamaan määrättyjen tuotteiden tarjonnan tarkkaan. Tietotekniikkaa sodan ja rauhan käytössä esiteltiin tänään Oulussa.

Sodanuhka Persianlahdella täyttää oululaisen hotellin kabinetin, kun Focus -tapahtumassa puhutaan siitä, miten tietotekniikkaa käytetään samankaltaisesti niin sodankäynnissä kuin kaupankäynnissäkin.

- Sillä tavalla kun tänäpäivänä myynti tai vähittäiskauppa osaa täsmäkohdistaa tuotteita, niin samalla tavalla tietotekniikka on mahdollistanut sen, että nämä ohjukset osuvat, pommit osuvat siihen kohteeseen, joihin ne on tarkoitettu. Siellä käytetään tietotekniikkaa sillä tavalla, että osoitetaan kohde, asiakas tässä tapauksessa se maali erilaisella osotusjärjestelmällä ja sen jälkeen syötetään nämä tiedot tietolöiikennejärjestelmän kautta sille ohjausjärjestelmälle, joka sitten ohjaa sen pommin oikeaan kohteeseen, everstiluutnantti Juha Mattila pohjoiselta maanpuolustusalueelta kertoo.

Sodassa ja kaupassa voidaan tehostaa myös tavallisia toimintoja esimerkiksi räätälöimällä tuote tarkasti. Kun hävittäjä palaa lentotukialukselle, pääsee se nopeasti takaisin ilmaan, kun tietojärjestelmät kertovat reaaliajassa koneen ase- ja muun huollon tarpeen.

- Voidaan asiakkaan tarpeen mukaisesti määritellä se tuote ja se tuote tuotetaan asiakkaalle ikäänkuin sovitettuna, räätälöitynä tuotteena, Mattila kertoo.

Yritysten johto on tänään tietojärjestelmiensä ansiosta tarkkaan tilannetietoinen eli selvillä muun muassa tuotannostaan, varastoistaan ja tilauksistaan.

- Minä voin kuvitella, että Bush junior on tänäpäivänä huomattavasti tietoisempi siitä tilanteesta, mikä tällä hetkellä esimerkiksi tuolla Persianlahden - Lähi-Idän alueella on ihan yksityiskohtaisesti, jos hän niin haluaa, Mattila uskoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.