Mainos

Sodanajan hiljaiset naiset saivat dokumentin

Sodanajan Suomessa kotona raataneiden naisten historiasta on valmistunut ensi kertaa dokumenttielokuva.

Kun mies lähti rintamalle, kotiin jäi puoliso - usein yksin ison lapsikatraan ja maatilan hoitajaksi. Elina Kivihalmeen dokumentti Tuntematon emäntä kertoo sitkeydestä, jolla naiset selviytyivät. Näiden kotiäitien työ vaikutti suuresti sodasta selviytymiseen.

Kivihalmeen vähäeleinen elokuva kertoo uskomattomia tarinoita raatamisesta. Naiset tekivät usein työtä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Maatilan töiden ja lasten kaitsemisen jälkeen saattoi iltayöstä olla edessä vielä uuden navetan rakentaminen.

- Suomi oli hyvin maatalousvaltainen maa ja suurin osa maatilojen isännistä oli sodassa, muistuttaa Kivihalme.

Vaikenemisen terapiaa

Sodan seurauksena moni emäntä jäi leskeksi tai sitten sodan jälkeen odotti omaishoitajan työ.

- Useat hengissä selvinneet miehet palasivat fyyisesti ja henkisesti rampautuneina. Mitään terapiaa ei siihen aikaan tunnettu. Niinpä naisten tehtäväksi jäi kaikki hoito, luonnehtii Elina Kivihalme.

Dokumentissa haastateltu Sointu Talvitie kuvaa kuinka naisten tehtäväksi jäi hiljainen myötäileminen miehen vierellä - miehen, joka saattoi alkoholisoitua, olla väkivaltainen tai uhata itsemurhalla.

- Avioero ei tullut kyseeseen, se olisi tulkittu kuin heitteillejätöksi.

Ohjaaja kokosi haastateltava lehti-ilmoituksella Maaseudun tulevaisuudessa ja Kodin Pellervossa. Heitä tarjoutui paljon, puhuminen oli nyt terapeuttista.

Oma isoäiti sankarina

Elina Kivihalme tarkasteli aihetta myös oman isoäitinsä Tyyne Ojaniemen kautta. Ojaniemen mies palasi sodasta, henkisesti huonossa kunnossa. Pian sodan jälkeen Tyyne Ojaniemi jäi leskeksi, mies menehtyi huonosti lääkittyyn aivokalvontulehdukseen.

- Mummuni oli yhdeksän lapsen yksinhuoltaja, jolla oli aluksi vain yksi lehmä. Olen aikuisena ihmetellyt, miten hän jaksoi. Hän teki työtä, työtä ja työtä. Ei hänellä ollut mitään traumoja. Ehkä hän hukutti traumansa työntekoon.

Kivihalmeella on hyvin lämpimät muistot tästä "tuntemattomasta emännästä".

- Vietin lapsena onnellisia kesiä mummolassa. Se oli hienoa aikaa. Mummu opetti minulle työnteon ja sen, miten tupa pidetään siistinä. Sain paljon kehuja, koska olin niin ahkera, Kivihalme muistelee hymyillen.

Tuntematon emäntä-dokumentti saa ensi-iltansa elokuvateattereissa tänään perjantaina 4. helmikuuta.

Katso Kari Pyrhösen juttu (Seitsemän uutiset 3.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.