Mainos

Sodanaikaisen pommin etsinnät alkoivat Imatralla

Viranomaiset eivät kuitenkaan pidä kovin todennäköisenä, että Imatrankoskelle rakennettavan liikekeskuksen työmaalta löytyisi räjähde.

Puolustusvoimat käynnisti tänään pommin etsinnät Imatralla, kun Imatrankosken keskustaan nousevan liikekeskuksen toinen rakennusvaihe alkoi. Perustan kaivamiseen ja räjähteen etsimiseen on varattu neljä elokuun viikkoa. Sellaisen löytyminen ei viranomaisten mukaan ole todennäköistä.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikön Timo Forsmanin mukaan pommin löytyminen on kuitenkin imatralaisten, varsinkin vanhimpien sodan ajan eläneiden asukkaiden mielestä, hyvinkin mahdollista. Imatra oli viime sotiemme aikana huomattava lentopommitusten ja tykinammusten kohde. Osa niistä ei pudottuaan räjähtänyt ja paikallisilla ihmisillä on vielä muistitietoa sodan karuista tapahtumista.

Alkuvaiheessa rakennustyömaalla Forsmanin mukaan "tongitaan nyt vielä maata, jota on tongittu aikaisemminkin". Kun mennään syvemmälle, liikutaan tuntemattomalla alueella. Maa tutkitaan tutkalla ja saatuja havaintoja tarkennetaan muun muassa miinaharavalla. Kaivaminen ja tutkiminen vuorottelevat.

-Puolustusvoimat hoitaa räjähteen etsinnän ja raivauksen. Meidän roolimme on evakuoiminen, Forsman kertoo.

Pahimmillaan 3000 evakkoon

Jos räjähde löytyy, Imatrankosken keskustasta on varauduttu evakuoimaan pahimmillaan kolme tuhatta ihmistä. Liikekeskusrakennuksen toisen vaiheen perustusten työmaata lähellä asuvien turvaksi on suunniteltu kolme suoja-aluetta. Uhan toteutuessa riskin suuruus määrää sen, mikä suoja-alueista otetaan käyttöön. Evakuointi toteutetaan tarpeen vaatiessa rauhallisesti, ovathan räjähteetkin muhineet maan sisässä jo kuusi vuosikymmentä. Palopäällikön mukaan "jos räjähde löytyy tänään evakuointi alkaa huomenna".

Imatran evakuointi- ja valmiussuunnitelma on kaikkineen yksi Suomen rauhanajan suurimmista. Vaara-alueella asuville on kerrottu heille jaetussa tiedotteessa muun muassa räjähteen löytymisen tiedottamisesta, siirtymisestä pois alueelta ja evakuoitaessa mukaan tarvittavista varusteista.

Pommia etsittiin jo viime kesänä, kun liikekeskuksen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkoi. Paikalta löytyi kranaatti, joka teki huomaamatta maata kuljettaneen auton kyydissä matkan kaatopaikallekin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.