Mainos

Sodan värit Helsingin Taidemuseossa

Suomen kohtalon hetket sodassa on totuttu näkemään mustavalkoisina filmeinä ja kuvina rintamalta. Nyt sota on nähtävissä myös väreissä.

Helsingin Kaupungin Taidemuseon uusimmassa näyttelyssä Sodan värit on esillä 120 harvinaista värivalokuvaa Suomen jatkosodasta. Voittoisat sotilaat soittamassa huuliharppua takaisin vallatussa Viipurissa, Suomen lentäjä-ässät sinitaivaalla, renkaanvaihtoa Fordiin Vienan korpitiellä tai Suomen korkearvoisin sotavanki venäläiskenraali mietteliäänä.

Jatkosodan tapahtumat sen voittoisilta alkuvuosilta aina vuoden 1944 sekasortoon ovat nyt nähtävissä väreinä. Armeijan kuvakeskuksesta kootut kuvat ovat säilyttäneet värinsä yllättävän hyvin. -Kyllä tuo värifilmi silloin oli tosi kestävää. Se oli varmasti kestävämpää kuin mitä sen jälkeen tehdyt filmit. Nämä ovat olleet suojassa. Ei niitä ole käytetty eikä hypistelty. Ne ovat olleet kenkälaatikoissa, kertoo kuvatoimittaja Mikko Pekari. Siihen aikaan maailmalla harvinaista värifilmiä kuvaajat saivat saksalaisilta aseveljiltään.

Värille kuvatut sata rullaa poikkeavat myös aiheiltaan sen ajan mustavalkoisista taistelu- ja propagandakuvista. -Koska nämä eivät olleet varsinaisia tehtäviä. Vaan ne olivat kuvaajien omia kuvia, joita tehtiin semmosista asioista, jotka kiinnostivat heitä itseään, arvioi Pekari. Väriotoksissaan sotakuvaajat välittivät usein tunnelmia sodan harvoista rauhallisista hetkistä. Saksalaisen filmimateriaalin maanläheiset ja pelkistetyt värit luovat 60 vuotta vanhoihin kuviin myös erikoisen - nykypäivän laatuelokuvaa muistuttavan tunnelman. Kuvaajat olivat myös alan ammattilaisia. -Erik Blomberg totta kai, koska hän oli harrastanut sekä valokuvausta että elokuvausta jo ennen sotaa. Kim Borg, joka sittemmin luopui valokuvauksesta ja hänestä tuli kansainvälinen oopperatähti, Pekari mainitsee suurimpia nimiä.

Jatkosodan kuvat ovat usein voittoisia. Mutta on muitakin kuvia. Inkeriläinen Antti Hämäläinen joutui kuvaamaan kansansa evakuoinnin vuonna 1943. Tuska ei näy kuvissa, jotka tallentavat romanttisen muiston katoavasta Inkeristä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.